Home > Kruimels > Hoe vol is jouw emmer? -8-

Hoe vol is jouw emmer? -8-

De laatste sleutel die ik je bood is de sleutel van ontspanning. De vraag die ik vaak hoor is hoe je in vredesnaam kunt ontspannen wanneer er nog zo veel moet gebeuren. Het werk stapelt zich op, tijd is kostbaar. Hoe kun je dan ontspannen? Of wat ‘christelijker’: ‘Er zijn nog zoveel mensen die niet van God gehoord hebben. Zij moeten bereikt worden.’ Of: ‘Zoveel mensen lopen vast in hun leven en moeten echt geholpen moeten worden.’ Of: ‘Ik heb toch mijn verantwoordelijkheid’….

Toch is ontspanning een van de meest essentiële sleutels om een volle emotionele tank te krijgen. Wanneer ik dagen achtereen bezig ben met werk, activiteiten in de kerk, gesprekken met mensen, voel ik me ‘op’ en raak uitgeput. Dát zijn momenten waarop ik kwetsbaar ben. Kwetsbaar voor negatieve reacties, voor verleiding, voor chaos in m’n hoofd.

God wil juist dat je te midden van alle drukte tijd neemt om weer tot jezelf te komen, om te ontspannen. Treffend vind ik het wanneer je leest dat, nadat Johannes de Doper is onthoofd, Jezus ruimte wil geven aan zijn verdriet, de eenzaamheid opzoekt en letterlijk wil ontspannen: ‘Toen Jezus dit hoorde, vertrok Hij vandaar per schip naar een stille plaats.’ (Mattheüs 14: 12, 13). Juist in tijden van drukte en spanning is het een uitdaging om te ontspannen. Maar wanneer zelfs de Here Jezus ervoor kiest, geef Hij dit als voorbeeld voor jou en mij. Daarom: zoek naar manieren waarop jij kunt ontspannen. Je zult er een mooier mens van worden!

Uit eigen ervaring weet ik hoe lastig het soms is om hier alleen naar te zoeken. Wanneer ik je hier bij kan helpen, doe ik dat graag!

Bas Villerius
www.flow-in.nl

 

About the Author:

Leuk om kennis met je te maken! Ik vertel je graag wat meer over mezelf, zodat je weet wie ik ben! De afgelopen jaren heeft mijn leven een spannende wending genomen. 5 jaar geleden had ik niet durven dromen dat mijn leven er zou uitzien, zoals het er nu uitziet! Nogal cliché? Bij mij niet! Nadat ik een aantal jaren als leerkracht voor de groep had gestaan, vond ik het tijd om mijn horizon te verbreden. Ik begon aan de Masteropleiding Gedragsspecialist bij het Seminarium voor Orthopedagogiek. Deze opleiding heeft me veel wetenschappelijke kennis gebracht over allerlei uiteenlopende gedragingen. Een bijzonder boeiend semester ging over coaching. Hoe kun je door goede coaching nieuwe perspectieven bieden? In diezelfde periode (ik was toen net 2 jaar getrouwd) kwamen we relationeel in een heftige periode terecht. Onverwerkte pijn uit mijn verleden verstrikte mij in het web van pornografie. Ik wilde er uit, maar het lukte niet! Door het volgen van individuele en groepstherapie kreeg ik beter zicht in mijn gedrag en begreep ik waar het vandaan kwam. Ik begon mezelf beter te leren kennen en meer van mezelf te houden. Dat resulteerde in het begin in een hoop geruzie en miscommunicatie binnen mijn relatie met mijn vrouw! Tegelijkertijd merkte ik dat de therapie me inzichtelijk had geholpen, maar ik slaagde er niet in mijn gedrag aan te passen. Om wanhopig van te worden. En hoewel ik als kind gelovig was opgevoed, had ik niet het idee dat het geloof me echt verder kon brengen. Totdat... ik de trainingsschool voor pastoraat en bevrijding volgde van stichting VrijZijn. Door de lessen van onder andere Wilkin van de Kamp en Erica Duenk kreeg ik inzicht in de geestelijke wereld, leerde leugens ontmaskeren en sleutels hanteren om vrij te komen van verkeerde patronen en bevrijding te ontvangen en door te geven! Nu leef ik als nooit te voren. Natuurlijk heb ik zo m'n struggles, maar ik geniet van het leven! Ik zie er naar uit jouw verhaal te horen en wil je graag helpen met mijn kennis en ervaring. De koffie staat klaar! Bas Villerius