Home > Kruimels > Hoe vol is jouw emmer? -9-

Hoe vol is jouw emmer? -9-

Over de zin of onzin van een half uur per dag vrij zouden we lang kunnen discussiëren. Los van de vraag wat het je oplevert, merk ik vaak een worsteling over hoe je dat moet inplannen. Een half uur, aaneengesloten, per dag? Sommige mensen kijken me wat meewarig aan wanneer ik het hier over heb. Hoe efficiënt wil je het hebben, vragen ze dan. Of: ‘Ik heb wel dingen waar ik van ontspan, maar ja… echt zinvol zijn die bezigheden niet.’ Mijn vraag is dan altijd: ‘Wat moet het je opleveren?’ Al snel komen we tot de conclusie dat het niet gaat om de effectiviteit, de nuttigheid of iets anders, maar dat het gaat om het verkrijgen van voldoening.

In deze blog ga ik in op de noodzaak van een halfuurtje. Ik noem het noodzaak, niet omdat ik me verdiept heb ik wetenschappelijke achtergrond, maar omdat ik zelf de negatieve gevolgen heb ervaren wanneer ik geen halfuurtje neem.

In tijden dat ik even een halfuurtje pak en alleen doe waar ik écht zin in heb, voel ik me veel meer opgeladen dan wanneer ik maar doorga. Door even een halfuurtje te nemen, voel ik me energieker, kan beter relativeren en reset ik mijn hersenen (het schijnt dat 5 minuten per uur ook al effectief is!) Neem ik mijn halfuurtje niet, dan ben ik er na verloop van tijd best ellendig aan toe. Mijn emotionele emmer loopt langzaam leeg waardoor ik negatiever in het leven sta, me lusteloos voel en het risico loop in de valkuil van zinloosheid te trappen (zie ook mijn tweede blog).

Een halfuurtje per dag doen waar je energie van krijgt… Doe je mee?

Ik ga er weer tussenuit, voor m’n halfuurtje 😊

Bas
bas@flow-in.nl

 

About the Author:

Leuk om kennis met je te maken! Ik vertel je graag wat meer over mezelf, zodat je weet wie ik ben! De afgelopen jaren heeft mijn leven een spannende wending genomen. 5 jaar geleden had ik niet durven dromen dat mijn leven er zou uitzien, zoals het er nu uitziet! Nogal cliché? Bij mij niet! Nadat ik een aantal jaren als leerkracht voor de groep had gestaan, vond ik het tijd om mijn horizon te verbreden. Ik begon aan de Masteropleiding Gedragsspecialist bij het Seminarium voor Orthopedagogiek. Deze opleiding heeft me veel wetenschappelijke kennis gebracht over allerlei uiteenlopende gedragingen. Een bijzonder boeiend semester ging over coaching. Hoe kun je door goede coaching nieuwe perspectieven bieden? In diezelfde periode (ik was toen net 2 jaar getrouwd) kwamen we relationeel in een heftige periode terecht. Onverwerkte pijn uit mijn verleden verstrikte mij in het web van pornografie. Ik wilde er uit, maar het lukte niet! Door het volgen van individuele en groepstherapie kreeg ik beter zicht in mijn gedrag en begreep ik waar het vandaan kwam. Ik begon mezelf beter te leren kennen en meer van mezelf te houden. Dat resulteerde in het begin in een hoop geruzie en miscommunicatie binnen mijn relatie met mijn vrouw! Tegelijkertijd merkte ik dat de therapie me inzichtelijk had geholpen, maar ik slaagde er niet in mijn gedrag aan te passen. Om wanhopig van te worden. En hoewel ik als kind gelovig was opgevoed, had ik niet het idee dat het geloof me echt verder kon brengen. Totdat... ik de trainingsschool voor pastoraat en bevrijding volgde van stichting VrijZijn. Door de lessen van onder andere Wilkin van de Kamp en Erica Duenk kreeg ik inzicht in de geestelijke wereld, leerde leugens ontmaskeren en sleutels hanteren om vrij te komen van verkeerde patronen en bevrijding te ontvangen en door te geven! Nu leef ik als nooit te voren. Natuurlijk heb ik zo m'n struggles, maar ik geniet van het leven! Ik zie er naar uit jouw verhaal te horen en wil je graag helpen met mijn kennis en ervaring. De koffie staat klaar! Bas Villerius