Boeken Pastoraat

28 Boeken
God zal je helpen
God zal je helpen
De bekende auteur Max Lucado laat in dit pastorale boek zien hoe God helpt in situaties waarin hulp afwezig lijkt te zijn. Lucado schrijft over tegenslagen, teleurstelling, eenzaamheid en verlammende angst. Het lijkt soms alsof niets helpt. Lucado moedigt ons aan om te vertrouwen op de God die wonderen verricht. Hij komt ons midden in de storm tegemoet. Voor God is geen enkele tegenslag te groot om op te lossen, en geen gebed blijft onopgemerkt. God werkt nog steeds, door grote en kleine wonderen. Elk hoofdstuk eindigt met vragen om over na te denken, bemoedigende bijbelteksten en een gebed.
Ouderling, waar begin je aan?
Ouderling, waar begin je aan?
- Wat zijn de taken van de ouderling? - Welke gespreksthema's stel je aan de orde op het huisbezoek? - Wie ga je bezoeken? - Ga je alleen of met zijn tweeën? - Wat zijn geschikte bijbelteksten om te lezen? - Wat gebeurt er op kerkenraadsvergaderingen? - Waar vind je hulpverlenende instanties? - Wat wordt ervan je verwacht tijdens de kerkdiensten?
Het kleine meisje van de hoop
Het kleine meisje van de hoop
Pastoraat
9789023970699
Er wordt wel gezegd dat mensen niet meer zo gelovig zijn. Dat de kerk en haar Boek versleten zijn. Dat mensen zelf wel kunnen bepalen wat geloof is en dat ze hun eigen goede gevoel in elkaar kunnen knutselen. Maar Margriet van der Kooi ziet als pastor in het ziekenhuis en in de psychiatrie dat mensen een groot verlangen hebben naar stevige ondergrond, naar richting en koers. De God in wie de christelijke kerk gelooft, is een God die spreekt. Vanuit dat vertrouwen spreekt zij met de mensen die op haar pad komen. Dit boek is een vervolg op haar succesvolle 'Pelgrims en zwervers'. Opnieuw doet de auteur verslag van bijzondere ontmoetingen en gesprekken en laat ze iets doorklinken van de manier waarop we hierin Gods stem kunnen verstaan. De media over 'Pelgrims en zwervers': 'Een rijk, troostrijk en inspirerend boek, geschreven door een begenadigd auteur. Gezegend de zwerver of pelgrim die zo'n mens op zijn of haar weg ontmoet.' - Friesch Dagblad Ds. M.A.Th. van der Kooi-Dijkstra is geestelijk verzorger in het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis in Woerden en in het Regionaal Psychiatrisch Centrum Woerden. Van haar verschenen eerder 'Pelgrims en zwervers' en 'Verdriet is een werkwoord'. Beide boeken werden meerdere keren herdrukt.
Pastoraat voor iedereen
Pastoraat voor iedereen
Pastoraat
9789043537728
Pastoraat is een opdracht voor de gemeente. 'De leden der gemeente onderhouden de herderlijke zorg ten opzicht van elkander', aldus een zin uit de Hervormde Kerkorde. Je staat er samen voor. En nu ga je op bezoek bij een zieke, je hoort van zorgen bij mensen. Wat te doen? Hoe te beginnen? Het oppakken van het pastorale werk is niet eenvoudig. De meeste gemeenteleden hebben hiervoor geen opleiding. In dit boek wil Nynke Dijkstra in een kort bestek, op heldere wijze de hoofdlijnen van het pastoraat in de christelijke gemeente aanreiken. De nadruk ligt daarbij op de praktische kant van het werk: hoe leer je luisteren? Hoe voer je een gesprek? Hoe ga ik om met de bijbel in het pastoraat? Kun je leren bidden met mensen? Hoe reageer ik op kritiek op de kerk of de predikant? Hoe leer ik mijn beperkingen en mijn kracht kennen? Voorafgaand aan deze praktische aanwijzingen wordt ingegaan op de vragen: Wat is pastoraat? Wat vinden we daarover in de Bijbel? Welke plaats neemt het pastorale werk in in de gemeente? Wat mogen we daarin van elkaar verwachten?
Reflecteren kun je leren
Reflecteren kun je leren
Basisboek voor pastoraat en geestelijke verzorging Pastores en geestelijke verzorgers zien zich in de praktijk voor vele soorten situaties gesteld, die doen vragen 'wie ben ik?' en 'wat kom ik hier doen?' Meer dan ooit vereist de huidige pastorale praktijk een voortdurende reflectie op het eigen handelen. Pastoraat is 'maatwerk' en veel van wat vroeger vanzelfsprekend was, past niet meer bij het levengevoel van de moderne mens. Maar hoe doe je dat, reflecteren op eigen praktijksituaties om tot 'passend handelen' te komen? Daarbij biedt dit boek hulp. Het bevat drie delen. Deel I gaat over de kunst van het reflecteren en over de reflectieve pastor/geestelijk verzorger zelf. In deel II worden enkele gangbare theorieën besproken aan de hand van de thema's 'presentie', 'de spirituele dimensie van pastoraat' en 'de ethiek van het pastorale handelen' Hier luidt de vraag:'als dit de theorie is, wat betekent dat dan voor de praktijk?'.In deel III wordt de omgekeerde weg bewandeld. Verschillende verbatims en casussen worden geanalyseerd met behulp van theoretische invalshoeken. Tot slot wordt een bescheiden instrumentarium aangereikt om op reflectieve wijze een casus te beschrijven en vakliteratuur te bestuderen. Dit boek is de vrucht van een bijzondere samenwerking tussen twee docenten Praktische Theologie, waarvan de een geschoold is in de pastorale psychologie en de ander van huis uit meer vertrouwd met de systematische theologie. Beiden brengen verschillende praktijkervaringen mee:de een was lange tijd geestelijke verzorger in een zorginstelling, de ander gemeentepredikant.
Handboek voor diakenen
Handboek voor diakenen
Als je 'ja' zegt op de vraag of je diaken wilt worden, word je direct met allerlei vragen geconfronteerd. Maar ook als ervaren diaken loop je soms tegen ingewikkelde problemen op. Wat zijn precies de grenzen van mijn taak? Hoe signaleer ik problemen? Hoe werk ik samen en met wie? Hoe werkt schuldhulpverlening precies? Hoe draag ik mijn taak over aan een nieuwe generatie? Hoe ben ik diakenen voor jongeren? Hoe schakel ik de gemeente in? Hoe selecteer je goede doelen voor ondersteuning? Hoe vindt verantwoording plaats? Hoe communiceer ik transparant? Het boek staat boordevol informatie, tips en inzichten voor zowel beginnende als ervaren diakenen. Auteurs en medewerkers aan dit boek zijn: Hayo Wijma, Trudy Eijkelenboom, Derk Jan Poel en Lútzen Miedema, René Erwich, Willemijn Döpp, Lisa Borgerhoff-van den Bergh en Martijn Dekker. Allen zijn afkomstig uit verschillende protestantse kerken.
Handboek voor ouderlingen en/of oudsten
Handboek voor ouderlingen en/of oudsten
Dit boek laat zien waar de oudste/ouderling vandaan komt. Maar ook wat het profiel van ouderlingenwerk in de gemeente is en hoe dat werk gedaan kan worden. Het geeft je handige tips en nieuwe ideeën voor alle aspecten van je werk als ouderling: van bidden met een senior tot effectief vergaderen met je mede-oudsten. De schrijvers hebben ervaring in het meedenken en meedoen met ouderlingen. Het is hun overtuiging dat oudsten voor een gemeente de wegwijzers zijn naar Gods komende koninkrijk. Het werk van de ouderling/oudste is daarmee één van de mooiste vormen van vrijwilligerswerk. Meewerken met God - samenwerken met mensen, met het oog op de opbouw van de gemeente. Auteurs van dit boek zijn: Ad Heystek, Willem van der Horst, Peter van de Kamp en Sake Stoppels, afkomstig uit verschillende protestantse kerken.
12 artikelen over voltooid leven
12 artikelen over voltooid leven
Pastoraat
9789043533553
In ’12 artikelen over voltooid leven’ onder redactie van Henk Post en Bert van Veluw worden twaalf vragen besproken rond het levenseinde, o.a.: Wat houdt de term ’voltooid leven’ eigenlijk in? Wat kom je tegen als pastor wanneer mensen geconfronteerd worden met vragen over hun al of niet voltooide leven? Dit is het zesde deel in de serie ‘Geloven op goede gronden’. Henk Post, Bert van Veluw, Margriet van der Kooi, Alfred Teeuw, Maarten Verkerk, Esmé Wiegman-van Meppelen Scheppink, Bart Bouter, Theo Boer, Riemer Roukema, Kees van der Kooi, Henk van der Meulen en Guda Borger-Koetsier verzorgen de bijdragen.
Vrucht van de tucht
Vrucht van de tucht
Als het woord ‘tucht’ valt in een gesprek dan wordt de ongemakkelijkheid onmiddellijk voelbaar. Moeten we het daar tegenwoordig nog wel over hebben? In de cultuur van vandaag nemen we onbewust een houding van verlegenheid aan als in een gemeente de tucht ter sprake komt. Het draagvlak voor tucht lijkt uitermate gering, in weerwil van de positieve karakterisering die de Bijbel daaraan geeft. Maar tucht kan ook vrúcht opleveren in plaats van alleen vraagtekens en gefronste wenkbrauwen. De Bijbel geeft weliswaar aan dat tucht als onaangenaam wordt ervaren, maar ook dat ze fijne en goede gevolgen heeft als we ons laten gezeggen. De rode draad in dit boek is dat de tucht in de gemeente van Christus niet gemist kan worden. Navolging en discipelschap kunnen niet zonder discipline. Vrucht van de tucht is een praktische en nadere uitwerking van de dissertatie Elkaar aanspreken.
Komen tot Jezus Christus
Komen tot Jezus Christus
Komen tot Jezus Christus is een vertaling van Bunyans boek Come and welcome to Jesus Christ dat algemeen als een van de beste praktisch-geestelijke geschriften wordt beschouwd. Bunyan laat zien wat komen tot Christus eigenlijk is. Op pastorale wijze gaat hij daarbij in op allerlei bezwaren die kunnen opkomen in het hart van christenen. Veel persoonlijke en herkenbare vragen komen aan de orde.
Werken in de kerk  -   Handboek voor pastors
Werken in de kerk - Handboek voor pastors
Pastoraat
9789058817983
Er zijn talloze pastorale kwesties gaande in een kerkgemeenschap: conflicten, eenzaamheid, overspel, wegblijven uit de kerkdiensten, gemis van God, wantrouwen jegens God, een verleden dat opspeelt... Veel mensen krijgen ermee te maken, de professionals, maar ook de vrijwilligers: voorgangers, predikanten, kerkelijk werkers, oudsten, ouderlingen, diakenen, maar ook 'gewone' gemeenteleden. Willem van der Horst heeft lang gewerkt als pastor. Hij is sociaal wetenschapper en psychosociaal therapeut. Hij werkte eerder mee aan Handboek voor ouderlingen en oudsten en schreef Met beide benen op de grond: God ontdekken in je levensverhaal. Handboek voor pastors is het negende deel in de populaire en succesvolle handboeken-reeks van uitgeverij Buijten & Schipperheijn. Telkens wordt een taak in een kerkgemeenschap uitgelicht en aan de hand van bijbelse en wetenschappelijke principes heel praktisch uitgewerkt. De reeks is volledig vraaggestuurd: elk hoofdstuk behandelt een korte vraag die leeft in de dagelijks praktijk van het kerkelijk werk.
Demonie en psychiatrie
Demonie en psychiatrie
In een samenleving die overspoeld wordt door occulte invloeden staat sinds enkele jaren bevrijdingspastoraat volop in de belangstelling. Steeds meer kerken weten zich geroepen om bevrijdingspastoraat in hun gemeente op te zetten, waardoor deze een onmiskenbare plaats in het kerkelijk pastoraat heeft verworven. Maar in hoeverre hebben mensen met psychische problemen baat bij bevrijdingspastoraat? Ben je door demonen bezeten als je stemmen hoort? Kun je bevrijd worden van een autistische stoornis? En welke plaats neemt het bevrijdingspastoraat in ten opzichte van de psychiatrische hulpverlening?
Als verdrukking komt
Als verdrukking komt
‘In de wereld zult gij verdrukking hebben’, zegt de Heere Jezus tegen Zijn discipelen en in hen tegen Zijn Kerk. In dit boek bespreekt de auteur wat de Bijbel zegt over deze indringende boodschap. Hij behandelt de betekenis van het begrip ‘verdrukking’ in het leven van de apostel Paulus en trekt daaruit geestelijke lessen voor christenen in de 21e eeuw. Vanuit de verdere geschiedenis van de kerk in de verdrukking toont de auteur de littekenen die de vervolgde kerk draagt vanwege haar gemeenschap met Christus. Ten slotte legt de auteur uit wat de Bijbel zegt over de grote verdrukking. Het boek bevat voorbeelden uit de praktijk waarmee christenen in de verdrukking te maken hebben. Het stelt de lezer voor de spannende vraag: zien wij als christenen in onze samenleving van vandaag signalen van verdrukking en zijn wij daarop voorbereid?
Artios-reeks  -   Gij die zo nabij zijt
Artios-reeks - Gij die zo nabij zijt
Ouderen
Pastoraat
9789088971990
In het ouderenpastoraat luisteren we naar levensverhalen en proberen we ervaringen te verbinden met het Evangelie. Dit boek geeft waardevolle adviezen voor de pastorale begeleiding van ouderen in diverse levensomstandigheden: met dankbaarheid kunnen terugzien, verlieservaringen moeten verwerken, gebukt gaan onder levensmoeheid, etcetera. De rode draad is de belofte dat de goede Herder Zelf in ons midden aanwezig is.
Reli detox
Reli detox
Ervaar jij druk vanuit een religieuze leider om iets te vinden of te doen? Voel jij stress bij religieuze rituelen en woorden? Is iemand met religieuze argumenten over jouw grenzen gegaan? Religieuze manipulatie komt regelmatig voor. Reli Detox beschrijft hoe dat werkt en hoe mensen vast komen in de strikken van een religieuze leider of groep. Ook wordt duidelijk hoe je mensen kunt bijstaan die gemanipuleerd worden en hoe je zelf er los van kunt komen. Reinier Sonneveld publiceerde diverse boeken over religieuze vernieuwing. Als coach heeft hij veel mensen begeleid die angsten en onvrijheid hebben ervaren bij religieuze woorden, rituelen, leiders en groepen.
Goed gereedschap is het halve werk
Goed gereedschap is het halve werk
Pastoraat
9789023950448
Aan de hand van ervaringen in een ziekenhuis gaan de auteurs na - vanuit hun verschillende disciplines - welke rol theologie vervult in pastoraat, geestelijke verzorging en coaching. En omgekeerd: hoe ontmoetingen inwerken op de theologie. Mensen vertellen hun verhalen, hun angst, hoop en twijfel, en komen met flarden van zin. Hoe reageert de geestelijk verzorger daarop? Wat betekent professionaliteit in die situatie? Is de pastor reisgenoot, vroedvrouw, makelaar in wijsheid, ambtsdrager, gezondene?
Tot de kern komen
Tot de kern komen
Pastoraat
9789043539760
Hoe voer je een pastoraal gesprek? Een praktisch boek met tips voor pastoraal werkers. 'Tot de kern komen' van Johan Smit is een praktisch boek over het voeren van pastorale gesprekken, bestemd voor ambtsdragers en pastoraal werkers. Het voeren van een goed pastoraal gesprek is een vak apart. Vooral jonge pastores en predikanten ontbreekt het vaak aan deskundigheid en kennis om pastorale gesprekken goed en spiritueel te voeren. De vernieuwde editie van dit boek brengt deze kennis en kunde binnen handbereik en wil alle pastores helpen om bewuster, sneller en beter pastorale gesprekken te voeren. Het richt zich op iedereen die zich met of zonder ambt toelegt op heilzame ontmoetingen met mensen.
Blij te allen tijde
Blij te allen tijde
De brief van Paulus aan de Fillipenzen wordt vaak ‘de brief van blijdschap’ genoemd. Immers klinkt het als een refrein door deze hele brief: Verblijdt u te allen tijd! Er komen echter nog veel meer thema’s in deze brief aan de orde, waaronder nederigheid, eensgezindheid en onbezorgdheid. Daarmee is dit bijbelboek zonder meer pastoraal te noemen, na zoveel jaren nog. In dit boek bespreekt de auteur de brief aan de Filippenzen in twaalf korte hoofdstukken. Hij wil hiermee geen gedetailleerde uitleg geven, maar veeleer pastorale overwegingen bij de kernteksten uit dit bijbelboek. Daarmee is Blij te allen tijde een bemoedigend boek dat ook nog eens tot blijdschap stemt. Het is geschikt voor persoonlijke lezing en bespreking in kringen. Voor het laatste zijn gespreksvragen opgenomen. André F. Troost publiceerde in 1981 zijn eerste boek bij Uitgeverij Boekencentrum. In de veertig jaar daarna volgenden er vele publicaties: liederenbundels, dagboeken, meditaties, verhalen en theologische boeken. Ter gelegenheid van zijn 40-jarig auteurschap bij Uitgeverij KokBoekencentrum verschijnt Blij te allen tijde na vele jaren opnieuw.
Pelgrims en zwervers
Pelgrims en zwervers
Pastoraat
9789023924913
In een uitvoerige en leerzame inleiding laat de auteur zien hoe ziekenhuispastoraat in de praktijk vormgegeven kan worden. Het boek is daardoor geschikt voor iedereen die pastoraal actief is. ‘Ik merk nooit iets van God.’ Zou dat waar zijn? Vaak hebben mensen in hun leven bewust of onbewust iets gemerkt van God. Dat levert verhalen op. Naar die verhalen zoekt de auteur en zij probeert deze in verbinding te brengen met het Verhaal van de God van de Bijbel. Dan krijgen ze soms opeens nieuwe betekenis en waarde. In dit boek doet de auteur verslag van een aantal verassende en bijzondere gesprekken. Het zijn ontroerende en vaak herkenbare verhalen. Verhalen die ook iets kunnen zeggen over hoe God met mensen omgaat. De gesprekken die Margriet van der Kooi beschrijft, zijn ook leerzaam en prikkelen de lezer om zelf open te staan voor het horen van God in de levensverhalen. \* Een inspirerend boek voor iedereen die graag pastorale of missionaire gesprekken voert. Ds. M.A.Th. van der Kooi Ds. M.A.Th. van der Kooi is geestelijk verzorger in het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis te Woerden.
Van leegte naar liefde
Van leegte naar liefde
Van leegte naar liefde, onder redactie van Hanneke Schaap-Jonker en Wubbo Scholte, is een onmisbare gids over verslaving, voor verslaafden, hun omgeving en hulpverleners. Niet alleen met alcohol en drugs, maar ook door gamen, social media, status, macht of bezit kunnen mensen compensatie zoeken voor innerlijke leegte of onvrede. In dit boek worden de onderliggende behoeften en mechanismen bij verslaving besproken, alsook verslaving als psychiatrische problematiek en het werken aan herstel. Herkennen, erkennen, loslaten en veranderen zijn hierbij wezenlijke stappen. Ook uitdagingen en valkuilen voor de sociale en kerkelijke omgeving komen aan de orde. Dit boek is daarom ook een mustread voor mensen die actief zijn in het pastoraat.
De Bijbel open in het pastoraat
De Bijbel open in het pastoraat
Pastoraat
9789088973307
Het is een goede gewoonte dat de Bijbel in pastorale ontmoetingen opengaat, maar: waarom is dat belangrijk en hoe doe je dat goed? Wat vraagt dat van de bezoeker? In De Bijbel open in het pastoraat beschrijft ds. M.J. Tekelenburg praktisch hoe het op verschillende manieren kan en belicht hij de achtergrond van die manieren. Het boek is gericht op ouderlingen én is leer- en behulpzaam voor iedereen die bezoekwerk doet en daar de Bijbel graag bij wil openen.
Omzien
Omzien
Pastoraat
9789088972959
Een fraaie bundel met ontmoetingen die een reactie van herkenning oproepen. Een glimlach, een traan. Omdat de situaties zo universeel en herkenbaar zijn: hardop bidden, praten in de kerk, op bezoek in het ziekenhuis, luisteren naar kinderen, overlijden van een geliefde, de vraag naar vergeving … Ds. J. Noltes beschrijft een aantal van zijn pastorale herinneringen, om mensen te bemoedigen en verder te helpen. Een aantal hiervan werd gepubliceerd in De Waarheidsvriend, met veel positieve reacties tot gevolg.
De hand van de Wever
De hand van de Wever
Iedereen krijgt vroeg of laat met lijden te maken. De waaromvraag is eeuwenoud en blijft vaak onbeantwoord. Elisabeth Elliot geeft Gods boodschap in de Bijbel door om ons te bemoedigen, zowel geestelijk als heel praktisch. Ook als alles om ons heen instort, blijft God Dezelfde. Dat geeft houvast. God weeft ons leven en Hij weeft er vreugde en verdriet in. Ook het lijden komt van Hem, laten we het aanvaarden, dankbaar zijn en het teruggeven aan Hem, om door het kruis te eindigen in Zijn heerlijkheid.
Pastoraat en dementie
Pastoraat en dementie
Pastoraat
Dementie
9789043539043
Een praktische handreiking over de manier waarop de kerk invulling kan geven aan de pastorale zorg aan mensen met dementie. In ‘Pastoraat en dementie’ geeft Annemarie Roding-Schilt handvatten aan vrijwilligers en professionals in de kerk. Wat moet je doen als leden van je geloofsgemeenschap dement worden? Kunnen ze naar kerkdiensten blijven komen? En hoe geef je het pastorale bezoek het beste vorm en inhoud? Dit boek helpt met praktische tips en voorbeelden bij de zoektocht naar antwoorden. Annemarie Roding-Schilt laat zien dat dementerende gemeenteleden van grote betekenis kunnen zijn voor de kerk. Het boek is bestemd voor iedereen die zich bezighoudt met pastorale zorg en voor mantelzorgers. Het is ook geschikt als ondersteuning bij een training of workshop.

Boeken Pastoraat

Het pastoraat is een belangrijk onderdeel van het kerkelijke leven. Het gaat hierbij om het bieden van geestelijke zorg en begeleiding aan gemeenteleden en anderen die behoefte hebben aan ondersteuning op spiritueel gebied. Als je geïnteresseerd bent in het pastoraat en meer wilt leren over deze vorm van zorg, zijn er tal van boeken beschikbaar die je kunnen helpen. Een van de belangrijkste aspecten van het pastoraat is het bieden van een luisterend oor. Door te luisteren naar de verhalen van mensen, kun je als pastor of geestelijk verzorger hen helpen hun gevoelens en emoties te uiten en te verwerken. Een ander belangrijk aspect van het pastoraat is het bieden van geestelijke begeleiding. Dit kan variëren van het geven van advies over persoonlijke en spirituele groei tot het bieden van troost en steun in tijden van crisis. Of je nu al jaren werkzaam bent als pastoraal werker of net begint, er zijn tal van boeken beschikbaar die je kunnen helpen bij het bieden van geestelijke zorg en begeleiding.

Duurzaam & sociaal
Altijd retourneren & levenslange service
Gratis verzending vanaf €40,-
Hulp of advies nodig?
Vind je antwoord eenvoudig en snel op onze service pagina.
DagelijkseBroodkruimels Team
40.000+
volgers
45.000+
vind-ik-leuks
9,2/10
3953 beoordelingen
Thuiswinkel waarborg
Algemene voorwaardenPrivacyCookies
© 2014 - 2024 Dagelijkse Broodkruimels