Bijbeltekst

Efeze 5:2

23 december 2021
·
5 minuten lezen
Efeze 5:2

“Jij moet opnieuw leren lopen”, zei de fysiotherapeut vorige week tegen mij. Die had ik niet had zien aankomen. Ik had een knieoperatie met complicatie gehad en na 6 weken was ik de juiste manier van lopen verleerd. Ineens moet ik de loopbeweging opnieuw leren. Frustrerend, maar ik wil dat, want de kans op onherstelbare schade was groot. Ineens blijkt iets simpels als lopen niet zo makkelijk te zijn. Iets dat je moet aanleren en pijn doet. Kijken hoe de fysio het doet, durven kijken in de spiegel, fouten maken, en opnieuw proberen.

Ik denk hieraan als ik Efeze 5 lees. Geloven wordt gemakkelijk iets vanzelfsprekends. Je gaat naar de kerk, je bidt, je leest je Bijbel en viert kerst. Maar vaak vergeten we dat het een keuze is om “goed” te leren lopen, die moeite en pijn kost. Voor je het weet, loop je op de foute manier en wie weet voor schade je daarmee aanricht.

The Messenger zet het heel helder neer.

“Kijk wat God doet en dan doe jij het na. Het meeste wat God doet, is van jou houden. Blijf dichtbij Hem en leer een leven van liefhebben. Hij had niet lief om iets te ontvangen van ons, maar om alles te van Hem te geven aan ons. Heb op die manier lief.
Spreek geen vieze of domme taal. Dat past niet bij onze stijl.
Dankbaarheid is ons dialect.

Laat je zelf niet verleiden tot religieuze gladde taal. God wordt woedend op mensen die vol zijn religieuze verkooppraatjes, maar zelf niets met Hem doen. Blijf bij dat soort mensen uit de buurt.

Jij staat nu in de openbaarheid. Het goede, het juiste, het ware doen – dit zijn de daden om bij daglicht te doen. Bedenk wat God verlangt en doe dat. ”

Het is 24 december. Om ons bedekken glimmende kerstdecoraties de diepe pijn die eronder verborgen ligt.

Dwars daar doorheen hoor ik de engelen jubelen: “eer zij God in de hemel en vrede op aarde voor de mensen die Hij liefheeft”.

Hij koos de weg naar ons toe.

Welke manier van lopen kies jij? Die van religie? Of de weg van Jezus? Mag het je iets kosten?

Kijk naar Jezus: mag het je alles kosten om Zijn weg te volgen?

Verspreid Licht, deel liefde….

En ga de weg van de liefde, zoals Christus, die ons heeft liefgehad en zich voor ons gegeven heeft als offer, als een geurige gave voor God. Efeziërs 5:2 (NBV)

Reflectievragen bij deze adventskruimel

  • Schrijf de Bijbeltekst op en denk erover na. Geef je gedachten aan je Vader.
  • Wat valt je op in het stuk in de The Messenger (je kunt deze ook online in het Engels lezen, hierboven staat de verkorte versie)? Schrijf op wat je opvalt of waar je iets mee wilt doen.
  • Ik moet ook aan Maria denken, toen de engel vertelde dat zij Gods zoon zou dragen. Haar antwoord was dat ze zou doen wat God vroeg. Ze wist niet wat dat in zou gaan houden. Maar ze zong wel even later haar aanbiddingslied vol dank over wat God zou gaan doen door Zijn Zoon heen. Wat zijn jouw gedachten hierbij? Kijk ook even naar dat zinnetje over het dialect hierboven. (Mooi lied hierbij, waar ik altijd kippenvel van krijg, is “Mary did you know”, van Ralph van Manen, zie onze afspeellijst. Mooi om erbij te luisteren!)
  • Wat zou het concreet inhouden om de weg van de liefde te gaan voor jou? Lees nog eens Efeze 5, leg eventueel Kolossenzen 4 ernaast. Zijn er dingen die je liever niet in het licht laat zien? Je mag de doeken ervan af trekken, zodat je helemaal in het licht kan komen.
  • Het is bijna kerst. De weg van de liefde gaan betekent (meestal :)) niet dat je ineens de straat op moet gaan en je gezin aan tafel achterlaat. Toch wil ik je uitdagen om naar de komende dagen te kijken. In hoeverre heb jij God betrokken bij jouw dagplanning? Wil jij God vragen waar jij deze dagen je voeten mag zetten? Vragen waar Hij zou gaan?
  • Luister naar het lied “I heard the bells on christmas day” van Chris Tomlin op onze afspeellijst. Wat hoor jij deze dagen ‘klinken’?

Onze tips bij de (advent)kruimels

Onze artikelen hieronder zijn praktisch om zelf met de inhoud van de Bijbelteksten en eventuele reflectievragen (zoals bij alle adventskruimels) aan de slag te gaan. Niet verplicht, maar zijn bedoeld als een praktisch handvat om zelf de Bijbel te gaan onderzoeken en toe te leren passen in jouw eigen leven. Mocht je daarbij met ons blijven over nadenken, hoe je kunt leren leven zoals God dat voor ogen heeft? Bekijk ons off line groeiprogramma, waarbij je maandelijks een dikke brief met praktische reflectievragen van ons op de deurmat thuis krijgt: OERBROOD.

Wil jij ook delen?

In onze webshop vind je veel artikelen, die jou kunnen helpen om de woorden van God te delen. Kijk bijvoorbeeld bij onze kerstkaarten, waarmee je woorden van Licht, Hoop en Vrede kunt delen. Dat waar de wereld zo naar verlangt. En we hebben ze in groot en klein, van minikaartjes tot luxe dubbele kerstkaarten en posters. Deel zoals het bij jou past. De minikaartjes kun je bijvoorbeeld ook op een setje kaarsen plakken. De grotere kaarten en posters zijn mooi om neer te zetten. Of combineer met een mooi cadeauboekje, zoals “Een Zegenwens Voor Jou“. Naar wie deel jij uit?

IK WIL OOK LICHT & VREDE DELEN

Vormgever
186
posts
Nog geen informatie beschikbaar.
Duurzaam & sociaal
Altijd retourneren & levenslange service
Gratis verzending vanaf €40,-
Hulp of advies nodig?
Vind je antwoord eenvoudig en snel op onze service pagina.
DagelijkseBroodkruimels Team
40.000+
volgers
45.000+
vind-ik-leuks
9,2/10
3953 beoordelingen
Thuiswinkel waarborg
Algemene voorwaardenPrivacyCookies
© 2014 - 2024 Dagelijkse Broodkruimels