Bijbeltekst

Handelingen 13:47

20 december 2021
·
5 minuten lezen
Handelingen 13:47

Ik zal je eerlijk zeggen, het leek me zo mooi om te schrijven over dat God je uitkiest om een licht te zijn. Ik had bij de planning echter niet de context gelezen. Misschien moet het ook wel zo zijn. Want er ligt iets veel mooiers in deze tekst verborgen.

Paulus vertelt hier vol vuur over de belofte van God, hoe die in de lijn van de Joodse geschiedenis, tot vervulling komt. Het volk, dat God zo koestert, de afstammelingen van Zijn vriend Abraham. Hoe hard ze ook hun best deden om zich aan de wetten van Mozes te houden, het maakte hen nooit rechtvaardig, ze konden het niet volbrengen. Maar God kende de verlossing. Om hen te redden uit de macht van Zijn tegenstander, de verdeler, de vernietiger van het leven. Omdat Hij hen liefheeft, omdat Hij trouw is aan wat Hij beloofd is, omdat Hij heilig en rechtvaardig is.

En door de tijd heen werd Gods belofte geboren, precies zoals duizenden jaren daarvoor al voorspeld was.

En doordat het Joodse volk het nog niet zag dat hun Redder gekomen was, werd kortgezegd de belofte van God uitgebreid naar de rest van de wereld. En Israël heeft Hij bestemd om een licht te zijn voor de volken.

Er zijn nog beloftes open voor Zijn volk. Dat Hij hen verzameld uit de hele wereld en terugbrengt naar Jeruzalem. Kijk om je heen en zie wat er gebeurt sinds de Tweede Wereldoorlog. God verzamelt Zijn kinderen op een manier die je niet kunt bedenken. Waar wij getuigen van zijn.

Ik denk dat dat een compleet ander licht laat schijnen over het hele kerstverhaal. Het is geen verhaaltje dat een beetje gezelligheid en licht brengt in de donkerste tijd van het jaar.

Sterker nog, het was niet eens in de winter. Mogelijk tijdens het Loofhuttenfeest, en werd Jezus in een bak gelegd, dat bedoeld was voor brood. Brood dat onze diepste honger kan stillen.

Hoe bizar wonderlijk is het dat wij iets van die broodkruimels mogen nemen.

Zie je ook dat Licht schijnen, daar in de nacht? Een Licht van hoop, van trouw. Hij blijft doen wat Hij heeft beloofd. Totdat Hij bij ons komt wonen en wij bij Hem. Alle tranen zal afwissen, dood en pijn verdwijnen.

Houd moed, kijk omhoog. Hij komt spoedig.

Beloofd

Zie je al de Morgenster oplichten?

“Want de Heer heeft ons het volgende opgedragen: Ik heb je bestemd tot een licht voor alle volken om redding te brengen tot aan de uiteinden van de aarde.” Handelingen 13:47 (NBV)

Reflectievragen bij deze Adventskruimel

  • Schrijf deze Bijbeltekst op. Welke gedachten heb jij hierbij?
  • Heb jij weleens stil gestaan bij de rol van Israël in het hele kerstverhaal? Hierboven heb ik de verkorte versie beschreven, waar nog zoveel meer aan toe te voegen is. Mooi om je eens te verdiepen in hoe de beloften van God ook in deze tijd vervuld worden. Kijk bijvoorbeeld eens naar de nieuwsberichten over Israël, de videos van www.christenenvoorisrael.nl. Of kijk bij onze boeken over Israël , er is zoveel moois over geschreven. Als tiener vond ik het bizar interessant, en blijf me er over verwonderen, ik hoop dat je er ook door gefascineerd raakt, want juist in Israël zie je de bron en die diepte en wijdte van Gods liefde, die de westerse versimpeling van het kerstverhaal zo compleet overstijgt. En tegelijkertijd merk ik, hoe meer ik erover nadenk, hoe minder ik ervan begrijp en verwonderd toekijk. En jij? Mooi onderwerp voor de komende dagen, als je misschien toch meer thuis zit!
  • Weet jij welke beloften van God nog niet vervuld zijn (en wel vervuld gaan worden!)? Lees bijvoorbeeld wat Jezus zelf vertelt, en wat er in Openbaringen geschreven wordt. Een moeilijk onderwerp, omdat we niet goed weten wat wel en niet al hiervan zien. Vraag God of Hij Zijn licht en waarheid er over mag laten schijnen, zodat jij je ogen hiervoor kunt openen.
  • Joshua Aaron is één van mijn favoriete zangers, die zo prachtig kan vertolken hoe de Messias, de Emmanuel gekomen is. Luister vandaag eens een aantal van zijn liederen, waarin het verlangen van Israël, naar de Yeshua, de langverwachte Mashiach, van de profeten en de vervulling zo heerlijk kan doorjubelen, zoals “Salvation is His Name” en “Zion”, je vindt ze op onze afspeellijst op Spotify.

Auteur

De kruimel is ontworpen door Patricia Huizer. De tekst bij deze kruimel is geschreven door Annemieke van Bochove (annemieke@dagelijksebroodkruimels.nl).

Onze tips bij de (advent)kruimels

Onze artikelen hieronder zijn praktisch om zelf met de inhoud van de Bijbelteksten en eventuele reflectievragen (zoals bij alle adventskruimels) aan de slag te gaan. Niet verplicht, maar zijn bedoeld als een praktisch handvat om zelf de Bijbel te gaan onderzoeken en toe te leren passen in jouw eigen leven. Mocht je daarbij met ons blijven over nadenken, hoe je kunt leren leven zoals God dat voor ogen heeft? Bekijk ons off line groeiprogramma, waarbij je maandelijks een dikke brief met praktische reflectievragen van ons op de deurmat thuis krijgt: OERBROOD.

Wil jij ook delen?

In onze webshop vind je veel artikelen, die jou kunnen helpen om de woorden van God te delen. Kijk bijvoorbeeld bij onze kerstkaarten, waarmee je woorden van Licht, Hoop en Vrede kunt delen. Dat waar de wereld zo naar verlangt. En we hebben ze in groot en klein, van minikaartjes tot luxe dubbele kerstkaarten en posters. Deel zoals het bij jou past. De minikaartjes kun je bijvoorbeeld ook op een setje kaarsen plakken. De grotere kaarten en posters zijn mooi om neer te zetten. Of combineer met een mooi cadeauboekje, zoals “Een Zegenwens Voor Jou“. Naar wie deel jij uit?

IK WIL OOK LICHT & VREDE DELEN

Vormgever
84
posts
Nog geen informatie beschikbaar.
Duurzaam & sociaal
Altijd retourneren & levenslange service
Gratis verzending vanaf €40,-
Hulp of advies nodig?
Vind je antwoord eenvoudig en snel op onze service pagina.
DagelijkseBroodkruimels Team
40.000+
volgers
45.000+
vind-ik-leuks
9,2/10
3953 beoordelingen
Thuiswinkel waarborg
Algemene voorwaardenPrivacyCookies
© 2014 - 2024 Dagelijkse Broodkruimels