Bijbeltekst

Job 19:25

3 april 2021
·
4 minuten lezen
Job 19:25

De zon breekt door. De grond beeft.
De natuur trilt op haar grondvesten.
Tot in elke vezel van Gods nieuw geboren schepping dringt het door: het LEVEN is terug!
Jezus, de Eerste die uit de dood ontwaakte, LEEFT!
En heeft daarmee de mens verlost van haar grootste vijand. Geen slaaf meer van alles dat leidde tot de dood. Vrij.

Terwijl dat weekend in Jeruzalem de families aan de Pesachtafel waren geschoven om bij hun verlossing uit Egypte stil te staan, was daar buiten de stad de strijd geleverd.

Het is God zelf die naar ons toe kwam. Bij ons neer knielde.
“Ik doe het. Ik ga jou vrijkopen van alles wat jou bindt aan dat wat niet van Mij is. Laat alles op Mij neerkomen. Zodat jij kunt leven. Voor altijd en eeuwig!”

Ken je het verhaal van Narnia van C.S. Lewis, hoe Aslan zich vrijwillig overgeeft aan de kwade machten? Steeds weer krijg ik kippenvel van de triomf van de tegenstander, hoe zij met alle macht zich uitleeft op de Schepper van alles wat leeft.
Ze besefte niet wat hier gebeurde. Dit kon ze niet bedacht hebben. Want onvoorwaardelijke, zelfopofferende liefde kent Gods grootste tegenstander niet. En precies die alles-gevende LIEFDE was de bron van de grootste overwinning ooit. De overwinning die alle natuurwetten op z’n kop heeft gezet. Het perspectief van de mens, dat altijd gericht was op uiteindelijk de dood, heeft omgevormd tot levende HOOP. De dood is ontwapend en heeft geen grip meer op ons.

Ik moet denken aan Job. We kunnen ons niet voorstellen hoe diep de pijn van het lijden hem getroffen moet hebben. De pijn van eenzaamheid, ziekte en dood. En hoewel hij het waarom niet begreep, riep hij die prachtige woorden “Ik weet dat mijn Verlosser leeft! En Hij zal uiteindelijk op het stof van de aarde opstaan. En mijn ogen zullen Hem zien!”.

Het is volbracht. De strijd is gestreden.
Wij kunnen God zien.
Omdat Hij ons zag.
Zijn leven voor ons.
Zijn leven in ons.

Laten we tevoorschijn komen, het Leven zichtbaar maken.
De schepping om ons heen zucht en hunkert om dit te zien: LEVENde kinderen van God.
Juich, zing, want het leven is ontwaakt!
Ik leef, want Mijn Verlosser leeft!

“Ik weet echter: mijn Verlosser leeft, en Hij zal ten laatste over het stof opstaan.”  Job 19:25

“I know that my Redeemer liveth – G.F. Händel

Ik ben opgegroeid met ouders die beiden  vol passie in een oratoriumkoor zongen en de twee Passionen van Bach waren in deze tijd altijd te horen in huis. Naast moderne christelijke muziek had ik juist een grote voorliefde voor G.F. Händel. Misschien kwam het door een werkstuk die ik op de middelbare school schreef over zijn “Messiah”. Misschien kwam het door het grappige klavecimbeltje dat zo eigenwijs tingelt. Misschien doordat hij een opgewekte tegenhanger van Bach was. Maar misschien vooral door de hoop die door alles heen klinkt. Waar Bach stopt bij de dood aan het kruis en de huilende dierbaren, gaat de muziek bij Händel door. Sterker nog, met enorm veel kracht worden alle registers opengetrokken en wordt het “Hallelujah” uit volle borst gezongen, met daar achteraan “I know that my Redeemer liveth”. En hoewel ik niet bepaald blij word van de hoge sopraantonen … de tekst raakt mij steeds weer. Dat pure, dat prille. Dat nieuwe dat je ziet ontluiken door de muziek heen. Leven. Omdat mijn Verlosser leeft.

Reflectievragen

  • Schrijf de dagtekst op. Wat betekent deze tekst voor jou? Je mag het je Verlosser vertellen!
  • Wat betekent dit Leven? Wat houdt het Leven voor jou in? Wat betekent dit voor jou kijken naar de dingen die om je heen gebeuren, in jouw leven? Besef je dat dit een compleet andere manier van denken is, omdat Hij alles vernieuwd heeft met het leven dat Hij gebracht heeft?
  • Probeer ook eens zo een moment alleen te nemen. Te luisteren naar muziek die bij jou past en waarin gezongen wordt over onze Verlosser. Of maak een wandeling in de natuur en kijk naar het ontluiken van de lente. Het leven dat openbreekt. Laat het tot je doordringen.
  • Een lied met vrolijke tonen waar je absoluut blij van wordt, is “Same Jesus” van Matt Redman, waarin hij juicht over de levende Verlosser. Natuurlijk is “Overwinnaar” ook mooi om aan te zetten… en zoveel meer prachtige liederen over de Opstanding en onze Levende God, kijk bijvoorbeeld op onze Spotifyafspeellijst!

Auteur

De afbeelding van vandaag is verkrijgbaar als kaart in onze webshop (en ja, hier geldt ook de 1+1 kaartenactie op rond Pasen 2021). De tekst is geschreven door Annemieke van Bochove (annemieke@dagelijksebroodkruimels.nl)

Auteur
180
posts
Nog geen informatie beschikbaar.
Duurzaam & sociaal
Altijd retourneren & levenslange service
Gratis verzending vanaf €40,-
Hulp of advies nodig?
Vind je antwoord eenvoudig en snel op onze service pagina.
DagelijkseBroodkruimels Team
40.000+
volgers
45.000+
vind-ik-leuks
9,2/10
3953 beoordelingen
Thuiswinkel waarborg
Algemene voorwaardenPrivacyCookies
© 2014 - 2024 Dagelijkse Broodkruimels