Bijbeltekst

Johannes 4:14

30 december 2021
·
4 minuten lezen
Johannes 4:14

Hoe kijk jij terug op het afgelopen jaar?
Veel mensen zeggen “ik hoop dat het volgend jaar weer beter wordt” en natuurlijk is dat heel logisch en legitiem gevoel.

Ik kijk ook terug op een pittig jaar, met ziekte, onverwachte heftige gebeurtenissen, opbouwen en weer terug bij af zijn. Mensen noemden het een rollercoaster waar ik in beland was. Zo voelde het ook wel. En ook voor DagelijkseBroodkruimels was het een jaar, dat er diep in greep.

En toch … toen ik zonet naar iemand schreef “op naar een goed nieuw jaar” corrigeerde ik me snel: “… op naar nóg een goed jaar”.

En dat is maar om één reden. God.

Alles van God dat door het hele jaar heen verweven was en mij nog dieper liet wortelen in het besef Wie Hij is. En dat wat we hebben, niet van ons is. Hij houdt ons in Zijn hand. En Hij is. Ook als we dingen niet begrijpen, Zijn gedachten zijn groter dan mijn gedachten.

Ik probeer daarom te focussen op Hem. Te drinken uit Zijn bron. Omdat Hij weet wat ik nodig heb.

En ja, ik heb echt wel uit andere bronnen het afgelopen jaar gedronken. Hoe gemakkelijk is het in zo’n jaar je te laten leiden door angst, door mensen, simpelweg mijn telefoon en zoveel meer.

En jij? Wat waren jouw bronnen in 2021 waaruit je gedronken hebt? Waar liet jij je dorst door lessen?

Wat of wie waren jouw drijfveren?

Schrijf ze op. Er is geen goed of fout, laat het een reflectiemoment zijn.

Sta er ook bij stil wat het je wel en niet heeft gebracht.

Vragen mogen er ook zeker bij neer worden gezet.

Kijk dan naar het jaar wat voor je ligt.

We weten niet wat dit jaar brengt. Hoe kijken we over een jaar terug? Wie zegt dat we dan nog leven? We weten al niet wat de dag van morgen brengt. Daarom: wat vind jij belangrijk voor het komend jaar? Uit welke bron(nen) wil jij het komend jaar drinken? En waarom? Schrijf dat ook op.

Lees nog eens de Bijbeltekst en schrijf je gedachten bij deze tekst op.
Je mag alles wat je hebt opgeschreven bij je Vader brengen. Vertel Hem waarom jij Hem jouw Bron wil laten zijn en vraag Zijn wijsheid hierin.

Hoe kun jij jouw voornemens praktisch toepassen, iedere dag of iedere week? Maak jouw voornemen concreet.

Veel zegen gewenst!

Maar wie het water drinkt dat Ik hem geef, zal nooit meer dorst krijgen. Het water dat Ik geef, zal in hem een bron worden waaruit water opwelt dat eeuwig leven geeft. Johannes 4:14 (NBV)

Tip bij deze kruimel

Voor vandaag geen reflectievragen… ik denk dat in de overdenking van vandaag al voldoende reflectievragen zitten :).

Waar ik je wel in wil aanmoedigen is om op te schrijven waar je dankbaar voor bent over het afgelopen jaar. Misschien vind je het moeilijk om te bedenken, maar probeer ook naar kleine dingen te kijken en vertel het God. Wellicht ook een tip voor het komend jaar om dagelijks te kijken naar waar je dankbaar voor bent en dat een jaar lang bij te houden. Op die manier train je jezelf ook om te drinken uit de Bron die Leven geeft. Want je focust steeds meer op deze Bron, wat Hij geeft en je ogen worden daar steeds meer voor geopend.
Zet daarvoor een dagelijkse reminder in je telefoon of agenda, dan herinner je jezelf er steeds aan en wordt het drinken uit Zijn Bron steeds meer onderdeel van je dagritme.

En tot slot nog een luistertip van een song die mij juist aan het eind van het jaar steeds weer raakt: “All These Years” van Ralph van Manen. Laat het lied eens op je in werken, ik vind het zulke pure, herkenbare woorden. Net als het lied dat daarna op onze Adventslijst stond: “De bron”, ook van Ralph van Manen.
Ook moest ik bij het schrijven van de kruimel denken aan een lied van de band Lev, “Jaag niet naar de wind“… genoeg luistertips als afsluiter voor 2021 :).

Góede jaarwisseling!

Auteur

Deze kruimel is ontworpen door Melane de Haan. De tekst bij deze kruimel is geschreven door Annemieke van Bochove (annemieke@dagelijksebroodkruimels.nl)

Vormgever
1
producten
·
81
posts
Nog geen informatie beschikbaar.
Duurzaam & sociaal
Altijd retourneren & levenslange service
Gratis verzending vanaf €40,-
Hulp of advies nodig?
Vind je antwoord eenvoudig en snel op onze service pagina.
DagelijkseBroodkruimels Team
40.000+
volgers
45.000+
vind-ik-leuks
9,2/10
3953 beoordelingen
Thuiswinkel waarborg
Algemene voorwaardenPrivacyCookies
© 2014 - 2024 Dagelijkse Broodkruimels