Bijbeltekst

Lukas 2:14

25 december 2021
·
6 minuten lezen
Lukas 2:14

Ergens schuurt het kerstfeest altijd bij mij. Behoorlijk. Aan de ene kant geniet ik van de gezelligheid met elkaar, voor zover je dit met elkaar kunt vieren. En natuurlijk is het goed om deze momenten te koesteren en dankbaar te zijn.

Maar al in de aanloop naar Kerst toe, als de reclameblaadjes in de bus vallen, de supermarkten vol liggen met de meest bizarre gerechten en de afstand tussen “arm” en “rijk” steeds groter wordt, doet het steeds meer pijn. Het lijkt wel alsof de hele wereld zich vooral rond Kerst overschreeuwt. Zich opdoft met glitters en kunstlicht om de donkerheid die we met z’n allen voelen te overschaduwen. We proberen krampachtig een perfect plaatje van liefde creëren.

Hoe het zou zijn als Jezus vandaag door onze straten zou lopen?

Zou iemand Hem herkennen?

Zou iemand Hem zien?

Of zijn we met z’n allen zo druk bezig, zo verblind door kunstlicht, dat we God Zelf – Het Licht – compleet missen?

Ooit zongen de engelen vol ontzag hun aanbiddingslied: “Eer aan God in de hoogste hemel en vrede op aarde voor alle mensen die Hij liefheeft”.

God opende de weg naar vrede. Onze Gever van het Leven zag hoe wij worstelden met de leegte diep in ons en gaf Zichzelf aan ons, zodat ons leven weer gevuld kon worden met alles wat onze Schepper voor ons in gedachten had. Alles van Hem.

Misschien is Kerst wel de tijd om om terug te gaan naar Eden, zoals Eline Bakker ook zo prachtig verwoordt in haar lied. De plek waar onze Schepper bij ons neerknielde en ons de levensadem inblies. Waar wij onze ogen openden en in de meest liefdevolle ogen keken. Wij mochten opstaan en wandelen in de nabijheid van onze Schepper.
De geboorte van Jezus, het mens-worden van God, is Gods uitnodiging om terug te gaan naar die plek waar we Jezus mochten ontmoeten en opnieuw Zijn adem, Zijn Ruach inademen, totdat elke vezel van ons lichaam met Hem doordrenkt is en we met Hem gaan wandelen.

Misschien is het tijd om het “Ere zij God” te zingen.

Omdat God neerknielde bij ieder mens in deze wereld om leven te geven.

Bij jou.

Laten wij neerknielen voor Hem.

En zo vandaag de dag in te gaan.
Samen met Hem. Op weg naar de wereld om ons heen.

Eer aan God in de hoogste hemel en vrede op aarde voor alle mensen die hij liefheeft. Lucas 2:14 (NBV)

Reflectievragen bij deze Kerstkruimel

  • Schrijf deze Bijbeltekst op en leg ‘m op een centrale plek, waar je ‘m vandaag nog vaker tegenkomt. Of deze week. Of de komende maand… Denk er over na. Wat valt  je op, wat zijn je gedachten? Breng ze bij je Vader.
  • Vandaag wil ik je opnieuw uitnodigen om de tijd te nemen om stil te zijn voor onze Leven-gever en erbij stil te staan wat Hij jou verlangt te geven. Sluit je ogen en stel je voor hoe Jezus, de Schepper, bij jou neerknielt. Probeer er over na te denken wat Zijn verlangen is om jou te geven. Alles van Hem. Nu en voor de rest van je leven. Laat het tot je doordringen. Wil jij je handen openen, jouw leven openen om dát te ontvangen? Mag Hij in jou Zijn Levensadem inblazen?
  • Luister eens naar dat prachtige lied van Eline Bakker, Terug Naar Eden. Wil jij het meezingen? Je vindt ‘m op onze afspeellijst.
  • Een heel ander lied, waarin ik mij ieder jaar weer zo sterk in herken is “For A Stranger” van Ralph van Manen. Over hoe het zou zijn als Jezus hier nu zou rondlopen, zo’n tweeduizend jaar geleden. Dat Hij zich, net als ik, een vreemdeling voel tussen de mensen. En de blindheid van mensen, waardoor zoveel levens verloren gaan. Over de pijn die God zou voelen. Over hoe de poorten van Zijn koninkrijk van overvloed wijd open staan. Het lied doet me pijn, omdat het contrast volgens mij echt zo scherp is. Ook deze vind je op onze afspeellijst. Wat zou jij, wat zou ik vandaag kunnen laten zien naar mensen om ons heen? Hoe kunnen we iets van onze Levengever aan hen laten zien, iets van zijn overvloeiende Koninkrijk doorgeven? Vraag het de Vader, Hij zal het je laten zien, Hij zal het doen. Mijn gebed is dat de Heer jou zegent, jou nabij is, Zijn oog op jou is en jou vrede geeft, in overvloed, zodat de mensen om jou heen die vrede zullen proeven die God gebracht heeft. Voor alle mensen die Hij zo liefheeft.

Auteur

Deze kruimel is ontworpen door Annelotte Kuipers. De tekst bij deze kruimel is geschreven door Annemieke van Bochove (annemieke@dagelijksebroodkruimels.nl).

Onze tips bij de (advent)kruimels

Onze artikelen hieronder zijn praktisch om zelf met de inhoud van de Bijbelteksten en eventuele reflectievragen (zoals bij alle adventskruimels) aan de slag te gaan. Niet verplicht, maar zijn bedoeld als een praktisch handvat om zelf de Bijbel te gaan onderzoeken en toe te leren passen in jouw eigen leven. Mocht je daarbij met ons blijven over nadenken, hoe je kunt leren leven zoals God dat voor ogen heeft? Bekijk ons off line groeiprogramma, waarbij je maandelijks een dikke brief met praktische reflectievragen van ons op de deurmat thuis krijgt: OERBROOD.

Wil jij ook delen?

In onze webshop vind je veel artikelen, die jou kunnen helpen om de woorden van God te delen. Kijk bijvoorbeeld bij onze kerstkaarten, waarmee je woorden van Licht, Hoop en Vrede kunt delen. Dat waar de wereld zo naar verlangt. En we hebben ze in groot en klein, van minikaartjes tot luxe dubbele kerstkaarten en posters. Deel zoals het bij jou past. De minikaartjes kun je bijvoorbeeld ook op een setje kaarsen plakken. De grotere kaarten en posters zijn mooi om neer te zetten. Of combineer met een mooi cadeauboekje, zoals “Een Zegenwens Voor Jou“. Naar wie deel jij uit?

IK WIL OOK LICHT & VREDE DELEN

Vormgever
88
posts
Nog geen informatie beschikbaar.
Duurzaam & sociaal
Altijd retourneren & levenslange service
Gratis verzending vanaf €40,-
Hulp of advies nodig?
Vind je antwoord eenvoudig en snel op onze service pagina.
DagelijkseBroodkruimels Team
40.000+
volgers
45.000+
vind-ik-leuks
9,2/10
3953 beoordelingen
Thuiswinkel waarborg
Algemene voorwaardenPrivacyCookies
© 2014 - 2024 Dagelijkse Broodkruimels