Bijbeltekst

Mattheüs 5:14

19 december 2021
·
5 minuten lezen
Mattheüs 5:14

Juist als ik deze kruimel wil schrijven, hoor ik de stem van één van de broers Smallbone door de kamer. “De mensen die in duisternis wandelen, zullen een groot licht zien.”

De mensen die in donkerheid wandelen. Die hun zicht verloren zijn. Niet weten waar ze op moeten hopen.

Middenin staat de Overwinnaar. Jezus. Onze Lichtbrenger. God, gekozen om mens te worden, voor hen die in donkerheid wandelen.

“Jullie ZIJN het licht in de wereld”.

Jezus vertelt dat tijdens Zijn toespraak op de berg, wanneer Hij vertelt over het Koninkrijk van de Vader. Dat op-z’n-kop-koninkrijk, waarin het hart van de Vader zo voelbaar klopt, zichtbaar wordt.

Waarin wij het hart van Gods koninkrijk mogen laten zien. Niet omdat het verwacht wordt. Maar omdat je zelf hebt ervaren hoe donker het leven soms kan zijn. Hoe blind je was. Hoe je dwaalde in het donker en wegliep van alles wat God je wilde geven. Totdat je wist dat niets wat je zelf deed, je zou verlossen van de last die je voelde in het leven. De zinloosheid van het bestaan.

En je knielde voor de allerhoogste Koning die allang gekomen was. En je uitnodigde om je last en alle donkerheid aan Hem te geven. Om alles aan Hem te geven, zodat Zijn licht over jou kon schijnen. JJij gaf jouw ‘niets’ aan Hem, zodat alles van Hem in jou tot leven kon komen. Jou laat leven. Jouw leven licht maakt.

En jou laat léven in zijn uitnodigende Licht. Je staat op, om te schitteren.

Als vanzelf ga je iets weerspiegelen van de Vader. Wordt in wat jij doet, wat jij zegt, wat jij denkt, zichtbaar wie de Vader is. Niet omdat het hoort, maar omdat je overstroomt van wat Hij je geeft.

Ja, het is bizar donker op de wereld. Zoveel mensen weten niet wat ze moeten doen, dwalen.

“ Blijf dichtbij Mij, richt je op het goede. Richt je op Mij. Zodat Mijn vrede in jou zal regeren. Zodat Mijn licht in jouw leven zichtbaar zal zijn .Voor de mensen om jou heen. Om te laten zien dat Ik altijd redding breng, zal bevrijden uit de greep van angst, controle en dood. Want Ik breng altijd hoop. Altijd licht. Altijd vrede. De wereld hunkert, zucht, verlangt naar iets van Mij. Zie jij het ook? Wil jij Mijn licht vandaag delen? ”

Jullie zijn het licht in de wereld. Mattheüs 5:14 (NBV)

Reflectievragen bij deze adventskruimel

  • Schrijf de Bijbeltekst van vandaag op en sta er even bij stil. Wat hoor jij in deze tekst? Een opdracht? Een uitnodiging?
  • Lees vers 13-16 en laat je gedachten er verder over gaan. Breng jouw gedachten bij je Vader.
  • Waarom zou God Zijn volgelingen vragen om het licht van de wereld te zijn? Waarom vraagt Hij het aan jou?
  • Het klinkt allemaal zo makkelijk, “Zijn licht zijn”. Maar wat houdt dat in? Het gaat bijvoorbeeld al over “ZIJN” Licht laten zien. Weet je hoe dat licht er uit ziet? Wat zegt God in de Bijbel over Zijn licht? En wil jij Zijn licht ruimte geven in jouw leven? Zodat de Vader verheerlijkt wordt (eh dus niet ikzelf).
  • Kijk eens in een Bijbelvertaling naar andere teksten over ‘het Licht’. Laat gewoon je gedachten er over gaan.
  • Wil jij Zijn Licht laten zien in jouw leven? Misschien denk je nu al na over waar en op welke manier. Maar … begin bij Hem. Geef deze dag aan Hem. Hij nodigt je uit om naar Hem toe te komen. Vraag God op welke manier Zijn licht vandaag door jou heen mag gaan schijnen.
  • Begin eerst bij Hem, zie Hem in Zijn volle licht… luister en zing mee met het prachtige aanbiddingsnummer van Lauren Daigle, “Light of the world”. Je vindt deze op onze Playlist Advent 2021 op Spotify. Wat voel je van binnen?

Auteurs

De kruimel is ontworpen door Tanja Meerman, de tekst bij deze kruimel is geschreven door Annemieke van Bochove (annemieke@dagelijksebroodkruimels.nl).

Onze tips bij de (advent)kruimels

Onze artikelen hieronder zijn praktisch om zelf met de inhoud van de Bijbelteksten en eventuele reflectievragen (zoals bij alle adventskruimels) aan de slag te gaan. Niet verplicht, maar zijn bedoeld als een praktisch handvat om zelf de Bijbel te gaan onderzoeken en toe te leren passen in jouw eigen leven. Mocht je daarbij met ons blijven over nadenken, hoe je kunt leren leven zoals God dat voor ogen heeft? Bekijk ons off line groeiprogramma, waarbij je maandelijks een dikke brief met praktische reflectievragen van ons op de deurmat thuis krijgt: OERBROOD.

Wil jij ook delen?

In onze webshop vind je veel artikelen, die jou kunnen helpen om de woorden van God te delen. Kijk bijvoorbeeld bij onze kerstkaarten, waarmee je woorden van Licht, Hoop en Vrede kunt delen. Dat waar de wereld zo naar verlangt. En we hebben ze in groot en klein, van minikaartjes tot luxe dubbele kerstkaarten en posters. Deel zoals het bij jou past. De minikaartjes kun je bijvoorbeeld ook op een setje kaarsen plakken. De grotere kaarten en posters zijn mooi om neer te zetten. Of combineer met een mooi cadeauboekje, zoals “Een Zegenwens Voor Jou“. Naar wie deel jij uit?

IK WIL OOK LICHT & VREDE DELEN

Vormgever
41
posts
Nog geen informatie beschikbaar.
Duurzaam & sociaal
Altijd retourneren & levenslange service
Gratis verzending vanaf €40,-
Hulp of advies nodig?
Vind je antwoord eenvoudig en snel op onze service pagina.
DagelijkseBroodkruimels Team
40.000+
volgers
45.000+
vind-ik-leuks
9,2/10
3953 beoordelingen
Thuiswinkel waarborg
Algemene voorwaardenPrivacyCookies
© 2014 - 2024 Dagelijkse Broodkruimels