Reflecteren

10 Kruimels
Monniksvragen
Monniksvragen
Een boeiende overdenking over de essentiële levensvragen. Monniksvragen van Thomas Quartier is een boeiende reflectie op het leven als monnik en wat wij daarvan kunnen leren. In onze bewogen tijd stellen mensen meer vragen dan ooit bij ervaringen van onrecht en lijden. Thomas Quartier, benedictijnermonnik en Theoloog des Vaderlands, toont een weg om vragen te stellen – ultieme en radicale vragen – monniksvragen. De monastieke levensvorm staat symbool voor de stap terug uit de samenleving om van daaruit een betere wereld ter sprake te brengen. Want een monnik leeft primair vanuit dé ultieme en meest radicale vraag die je maar kunt bedenken: de vraag naar God. Hij heeft geen enkele pretentie om antwoorden te kunnen geven, volgt geen doel en geen strategie, maar deelt wat in zijn zoektocht naar boven komt drijven, in dialoog met iedereen die het maar wil horen.
Traag versnellen
Traag versnellen
Bij veranderprocessen denken we vaak dat we snelheid maken door te gaan hollen. Niet dus. Dit boek geeft een volstrekt andere boodschap over vernieuwing: wie niet kan vertragen, kan ook niet versnellen. Bij veranderprocessen is er een fundamentele spanning: met ons hoofd zijn we in de toekomst, maar met ons gedrag zijn we in het verleden. Hollend naar de toekomst repeteren we onbewust routines uit het verleden. Zo ontstaat een kloof tussen wat we nastreven en waartoe we echt in staat zijn. Door onbesuisd te gaan hollen, produceren we onbedoelde traagheid. Op de automatische piloot zien we niet wat we doen. We moeten wakker zijn. Lerend en reflecterend bijdragen aan krachtige positieve beweging In Traag versnellen laat Arend Ardon de waarde zien van bewuste vertraging. Om te luisteren naar wat ons echt aan het hart gaat en zo energie vrij te maken voor onstuitbare beweging. Om stil te staan bij de routines die ons steevast afleiden van wat we echt willen. En om een omgeving te creëren die ons helpt ons verlangen echt in praktijk te brengen. Met concrete handvatten en inspirerende praktijkvoorbeelden laat Arend zien hoe je dit aanpakt. Dit boek is voor iedereen die vanuit persoonlijk leiderschap lerend en reflecterend wil bijdragen aan krachtige positieve beweging. Wie niet kan vertragen, kan ook niet versnellen.
Reflecteren kun je leren
Reflecteren kun je leren
Basisboek voor pastoraat en geestelijke verzorging Pastores en geestelijke verzorgers zien zich in de praktijk voor vele soorten situaties gesteld, die doen vragen 'wie ben ik?' en 'wat kom ik hier doen?' Meer dan ooit vereist de huidige pastorale praktijk een voortdurende reflectie op het eigen handelen. Pastoraat is 'maatwerk' en veel van wat vroeger vanzelfsprekend was, past niet meer bij het levengevoel van de moderne mens. Maar hoe doe je dat, reflecteren op eigen praktijksituaties om tot 'passend handelen' te komen? Daarbij biedt dit boek hulp. Het bevat drie delen. Deel I gaat over de kunst van het reflecteren en over de reflectieve pastor/geestelijk verzorger zelf. In deel II worden enkele gangbare theorieën besproken aan de hand van de thema's 'presentie', 'de spirituele dimensie van pastoraat' en 'de ethiek van het pastorale handelen' Hier luidt de vraag:'als dit de theorie is, wat betekent dat dan voor de praktijk?'.In deel III wordt de omgekeerde weg bewandeld. Verschillende verbatims en casussen worden geanalyseerd met behulp van theoretische invalshoeken. Tot slot wordt een bescheiden instrumentarium aangereikt om op reflectieve wijze een casus te beschrijven en vakliteratuur te bestuderen. Dit boek is de vrucht van een bijzondere samenwerking tussen twee docenten Praktische Theologie, waarvan de een geschoold is in de pastorale psychologie en de ander van huis uit meer vertrouwd met de systematische theologie. Beiden brengen verschillende praktijkervaringen mee:de een was lange tijd geestelijke verzorger in een zorginstelling, de ander gemeentepredikant.
Ken mijn Naam
Ken mijn Naam
Jezus Welk geheim zit er achter de naam waar niemand omheen kan? Is het zijn gedrag, zijn het de bijzondere denkbeelden, de wonderen, zijn kruisiging, zijn opstanding? Jezus streefde niet naar een heldenstatus. Toch inspireerde zijn naam door de eeuwen heen wereldwijd tot navolging. Ook onze westerse geschiedenis kan niet los gezien worden van zijn geestelijke impact. Zijn volgelingen stichtten kloosters en kerken als centra van praktische en intellectuele ontwikkeling. Zonder kloosters geen universiteiten, geen ziekenhuizen of andere gezondheidszorginstellingen, geen sociale voorzieningen. Geen Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, geen Internationaal Strafhof, enz. Het gedachtegoed van Jezus ligt aan de basis van geestelijk hoogwaardige wereldverandering. In deze tijd zien we echter, mede als gevolg van ontkerkelijking en geestelijke vervreemding, de naam van Jezus steeds verder uit het dagelijks leven verdwijnen. Beeldend kunstenaar Henk Pietersma gaat met zijn schilderijen op zoek naar bronnen achter de namen van Jezus. Karakteristieke benamingen bij de profeten van het Oude Testament, en bij Jezus’ tijdgenoten in het Nieuwe Testament. Met zijn schilderijen en vijfregelige bespiegelingen geeft Pietersma in dit boek opnieuw reliëf aan de namen van Jezus. Uitdagend en uitnodigend voor een persoonlijke reflectie. Juist nu.
Weerspiegelingen
Weerspiegelingen
Een christen is als het stille water van een meertje waarin de zon wordt weerspiegeld. Hij kaatst het beeld terug van een liefhebbende God. Je ziet aan een christen wie Hij is. Het kan niet anders of het valt ook anderen op: jij weerspiegelt God in je omgang met mens en milieu. Voor een gelovige schijnt immers elke dag de zon. Welk beeld van God weerspiegel jij? In dit boekje vind je in elk hoofdstuk twee Bijbelteksten met een korte overdenking, een over God en een over jou. Wie is God en wat deed Hij, doet Hij en zal Hij doen? En hoe weerspiegel jij vervolgens zijn voorbeeld als het goed gaat, maar ook als je in de problemen zit? Hij is heilig, hoe ben jij ook heilig? Laat je inspireren om alleen of samen met anderen te reflecteren op je leven als beeld van God.
Ik heb mijn tent opgezet in het land van hoop
Ik heb mijn tent opgezet in het land van hoop
Hoop
Reflecteren
9789033803956
In Ik heb mijn tent opgezet in het land van hoop neemt Tomas Sjödin je mee op reis door de Bijbel. Geïnspireerd door 365 passages uit de bijbelvertaling The Message heeft hij voor elke dag een korte overdenking geschreven. De teksten uit The Message bieden de lezer zowel een overweldigende als een verfrissende kijk op de Bijbel. Hoop, reflectie en richting zijn de sleutelwoorden voor dit boek. Het is een beetje alsof je een tent openritst die je in het donker hebt opgezet en je door de opening naar buiten kijkt. Tomas Sjödin (1959) is een populaire en gewaardeerde Zweedse schrijver, voorganger, spreker en columnist bij o.a. Eva Magazine. In Nederland zijn meerdere titels van hem verschenen over onderwerpen als blijdschap in verdriet, geloof en tijd.
Ken jezelf!
Ken jezelf!
Dit boek zet de lezer aan het denken over wie hij is. Sociaal wetenschapper en psychosociaal therapeut Willem van der Horst laat systematisch, stap voor stap, zien wat inzichten uit de sociale wetenschappen, de theologie en de filosofie ons kunnen vertellen over onszelf. Daarbij legt hij voortdurend verbanden met Bijbelse lijnen. Dat verklaart gelijk de ondertitel van dit boek: 'Bespiegelingen over een christelijk mens-beeld.' Het is een studieboek en tegelijk een boek voor iedere christen die open staat voor zelfreflectie. Willen van der Horst biedt dan ook geen droge theorie, maar een boeiende zoektocht. De praktijk komt voortdurend langs en daagt de lezer uit om concreet te kijken naar het leven van elke dag. Achtereenvolgens komen aan de orde: Wat maakt jou tot een herkenbaar en uniek mens? Hoe belangrijk is het verleden voor je eigen toekomst? Hoe belangrijk zijn je medemensen, ook voor het antwoord op de vraag wie jij bent? Wat betekent het dat je vrijheid, verantwoordelijkheid en bewustzijn hebt? Wat is je ziel? Hoe ben je spiegelbeeld van God?
In Zijn kracht
In Zijn kracht
Een dagboek voor moeders? Ja, moeders zijn druk en hebben weinig tijd om te lezen. Maar alle moeders hebben wél behoefte aan tijd met God, en aan behapbare bijbelse overdenkingen. Een dagboek voor moeders? Daar hebben ze toch helemaal geen tijd voor! Ja, moeders zijn druk en hebben weinig tijd om te lezen. Maar alle moeders hebben wél behoefte aan tijd met God, en aan behapbare bijbelse overdenkingen. Juist om in verbinding met Hem vooruit te gaan, niet op eigen kracht maar in Zijn kracht. Dus ja, natuurlijk is er een dagboek! 182 bijbelse overdenkingen om op te kauwen, inclusief reflectievragen zoals de leden en volgers van Power to the Mama's gewend zijn in de online omgeving van het platform. En als je elke overdenking met reflectievragen nou verdeelt over twee dagen, kom je het hele jaar wel rond, in verbinding met Hem. In Zijn kracht. Want dat moedert en leeft toch echt het fijnst. De overkoepelende thema's waar Power to the Mama's over schrijft, zijn opvoeding, relatie, balans, geloof.
Leven is leren
Leven is leren
De schrijver van het Beste Spirituele Boek 2021 geeft in dit boek praktische tools hoe je meer rust in je leven kan brengen. Leven is leren is het praktische vervolg op de bestseller De kracht van rust (20.000 ex. verkocht). In dit boek laat stiltetrainer Mirjam van der Vegt aan de hand van thema’s zoals kwetsbaarheid, moed, balans en veerkracht zien hoe we kennis over het goede leven daadwerkelijk toepassen. Met inspiratie uit de psychologie, Westerse spiritualiteit en persoonlijke ontmoetingen en verhalen. Leven is leren is hét boek voor iedereen die zichzelf ruimte, rust en richting gunt. Uit het juryrapport van de Prijs Beste Spirituele Boek 2021: ‘Acht tegendraadse lessen die je laten inzien wat rust nemen doet met je gezondheid. Praktisch, verdiepend en nodigt uit tot zelfreflectie. Het boek wijst je de weg naar een mindset die innerlijke rust brengt en daarmee relativering, focus en overzicht.’
Ego is de vijand
Ego is de vijand
Het heeft de carrières van jonge, veelbelovende genieën doen stranden. Het heeft fortuinen in rook doen opgaan en bedrijven aan de rand van de afgrond gebracht. Het heeft tegenslag ondraaglijk gemaakt en leren van fouten in schaamte veranderd. Zijn naam? Ego, onze innerlijke tegenstander. In een tijd waarin social media, reality-tv en andere vormen van schaamteloze zelfpromotie worden verheerlijkt, moet de strijd tegen ego op vele fronten worden gestreden. Maar gewapend met de lessen uit dit boek zul je, zoals Holiday schrijft, ‘minder bezig zijn met het vertellen van verhalen over hoe bijzonder jij bent en daardoor vrijer zijn om jouw wereldveranderende doelen te bereiken.’
Duurzaam & sociaal
Altijd retourneren & levenslange service
Gratis verzending vanaf €40,-
Hulp of advies nodig?
Vind je antwoord eenvoudig en snel op onze service pagina.
DagelijkseBroodkruimels Team
40.000+
volgers
45.000+
vind-ik-leuks
9,2/10
3953 beoordelingen
Thuiswinkel waarborg
Algemene voorwaardenPrivacyCookies
© 2014 - 2024 Dagelijkse Broodkruimels