Willem Ouweneel

Nog geen informatie beschikbaar.
36 Kruimels
Veertigvragentijd
Veertigvragentijd
Veertig vragen voor veertig dagen in Veertigvragentijd. Op zoek naar inspiratie om je geloof te verdiepen in de veertigdagentijd? Veertigvragentijd is een aantrekkelijk boekje dat je gidst op weg naar Pasen. Het biedt een dagelijkse overdenking n.a.v. Lucas 9 t/m 23, voorzien van prikkelende reflectievragen. Om in je eentje of samen te overdenken. Veertigvragentijd is samengesteld door de bekende publicist en spreker Willem J. Ouweneel en spreker/coach Paulien Vervoorn.
Aan de muziek 3 -   Ode aan de Bruidsmuziek
Aan de muziek 3 - Ode aan de Bruidsmuziek
De vrolijkste aankondigingen in het leven zijn die van een geboorte (zie deel II: Ode aan de Kerstmuziek) en die van een huwelijk (zie dit deel III). Dat was heel anders in deel I (Ode aan het Requiem), waar het om begrafenismuziek ging. Er is trouwens ook een overeenkomst tussen deel I en dit deel III: het gaat in die delen over tal-loze begrafenissen en over talloze bruiloften. Maar in deel II ging het in wezen om slechts één geboorte: die van Jezus Christus in de ‘Kerstnacht’. Nóg een verband: geboren worden (zie deel II) en sterven (zie deel I) doe je én in grote zwakheid, én in wezen helemaal alleen. Maar trouwen doe je met z’n tweeën. Zo vormen de thema’s van deel I, deel II en deel III samen een soort driemansdans, en voor die combinatie zou eventueel ook weer mooie muziek geschreven zou kunnen worden. De bruiloft – gewoonlijk het grootste feest dat mensen in hun leven meemaken, hetzij bij anderen of bij zichzelf. Ook een feest van bijzondere betekenis in de Bijbel, van de hof van Eden in het boek Genesis tot aan het nieuwe Jeruzalem in het boek Openbaring. Met als hoogtepunt natuurlijk de bruidegom en bruid in Psalm 45 én in het bijbelboek Hooglied. Vandaag is het traditionele huwelijk duidelijk op zijn retour. Maar het mysterie van de liefde tussen twee mensen, een liefde waar elk jaar weer miljoenen kinderen uit geboren worden – dat mysterie blijft. En zolang het bestaat, zullen er duizenden muziekwerken aan gewijd blijven worden. Dit boek biedt een selectie van de mooiste en belangrijkste bruidsmuziek ooit geschreven. Prof. dr. Willem J. Ouweneel (1944) is gepromoveerd in de biologie (Utrecht 1970), in de filosofie (VU Amsterdam 1986) en in de theologie (Bloemfontein 1993). Hij is emeritus-hoogleraar wetenschapsleer van de natuurwetenschappen en emeritus-hoogleraar systematische theologie. Op het terrein van zijn grote liefhebberij, de muziek en haar geschiedenis, heeft hij verscheidene werken gepubliceerd: Bach, Mattheüs en het drama (1994; in 2015 heruitgegeven als Dramatiek in Bachs Mattheus-Passion), Geschiedenis van de christelijke muziek (1996; hoofdredacteur), Een snoer van klanken: Honderd grootse componisten (2013), De weg van de hoogtijden (aan de hand van o.a. de cantates van Bach; 2021). Ook zijn boek Het paradijs (2020) bevat veel verwijzingen naar klassieke muziekwerken. En last but not least: Ouweneel heeft veertien jaar (1984-1998) een programma op Radio 4 gepresenteerd, hoofdzakelijk over de religieuze vocale muziek van Bach.
Dit geloof ik
Dit geloof ik
Christendom
9789043535229
In Dit geloof ik legt Willem J. Ouweneel kort en krachtig uit wat de kern en de blijvende waarde is van het christelijk geloof. Het geeft een overzicht van alles waar hij 53 jaar lang over gepreekt en geschreven heeft. De auteur ontdekte dat daarin bepaalde elementen in de loop der jaren een veel grotere betekenis hebben gekregen, zoals de joodse wortels van het christendom en de enorme waarde van het koninkrijk der hemelen als een koninkrijk hier op aarde, nu en straks.
Om het ware geloof
Om het ware geloof
Kerkgeschiedenis
9789463388962
De kerkgeschiedenis is een voortdurende strijd van heidenen tegen christenen, christenen tegen Joden, oudkatholieken tegen rooms-katholieken, rooms-katholieken tegen protestanten, gereformeerden tegen doopsgezinden, remonstranten tegen contraremonstranten, bevindelijk-gereformeerden tegen volkskerkelijken, Voetianen tegen Coccejanen, volkskerkelijken tegen afgescheidenen en dolerenden, en ten slotte: vrijkerkelijken tegen kerkelijken. Al ben je zelf een gelovig mens, die kerkgeschiedenis kan toch heel abstract zijn en ver van je af staan. Dat wordt heel anders als je te zien krijgt hoe je eigen ouders en voorouders in al die kerkelijke conflicten betrokken zijn geweest. Aan welke kant stonden ze? Kon het ze veel schelen? Of waren ze juist heel overtuigd in hun standpunten? Wat is de prijs geweest die zij soms voor hun keuzes moesten maken? Wat moet je achteraf van de keuzes vinden die je (voor)ouders in hun levens hebben gemaakt?
Aan de muziek 2 -   Ode aan de Kerstmuziek
Aan de muziek 2 - Ode aan de Kerstmuziek
De (in het algemeen) vrolijkste aankondigingen in het leven zijn die van een geboorte (zie dit deel II) en die van een huwelijk (zie deel III). Dat was heel anders in deel I van deze trilogie, waarin het om begrafenismuziek ging. Er is trouwens ook een overeenkomst tussen deel I en deel III: het gaat in die delen over talloze begrafenissen en over talloze bruiloften. Maar in dít deel II gaat het in wezen om slechts één geboorte: die van Jezus Christus in de ‘Kerstnacht’. Kerstmis – het feest dat al eeuwenlang zwalkt tussen heidendom en christendom. Waarbij in een tijd van secularisatie het heidendom het steeds meer lijkt te winnen. Omgekeerd lijken zelfs de grootste heidenen ontvankelijk te blijven voor het mysterie van Kerst: een kind in een voerbak, opgeschrikte herders in het veld, een schare zingende engelen, sterrenwichelaars die op reis gaan vanwege een of andere bijzondere ster. Prof. dr. Willem J. Ouweneel (1944) is gepromoveerd in de biologie (Utrecht 1970), in de filosofie (VU Amsterdam 1986) en in de theologie (Bloemfontein 1993). Hij is emeritus-hoogleraar wetenschapsleer van de natuurwetenschappen en emeritus-hoogleraar systematische theologie. Op het terrein van zijn grote liefhebberij, de muziek en haar geschiedenis, heeft hij verscheidene werken gepubliceerd: Bach, Mattheüs en het drama (1994; in 2015 heruitgegeven als Dramatiek in Bachs Mattheüs-Passion), Geschiedenis van de christelijke muziek (1996; hoofdredacteur), Een snoer van klanken: Honderd grootse componisten (2013), De weg van de hoogtijden (aan de hand van o.a. de cantates van Bach; 2021). Ook zijn boek Het paradijs (2020) bevat veel verwijzingen naar klassieke muziekwerken. En last but not least: Ouweneel heeft veertien jaar (1984-1998) een programma op Radio 4 gepresenteerd, hoofdzakelijk over de religieuze vocale muziek van Bach.
Het Israël van God
Het Israël van God
In dit supplement op zijn twaalfdelige Evangelisch-Dogmatische Reeks geeft dr. Willem J. Ouweneel zijn ontwerp van een ‘Israëltheologie’, dat is een christelijke leer aangaande Israël. Hij bespreekt de oorsprong, de plaats, de betekenis, het karakter, het doel en de toekomst van het volk Israël, zoals die geleerd worden in het Oude én het NieuweTestament. De kerk heeft Gods plan met het volk Israël in de loop der eeuwen vaak niet begrepen. Met name de (nog altijd) wijdverbreide vervangingsleer (‘De christelijke kerk heeft als volk van God op aarde de facto de plaats van Israël ingenomen’) heeft Israël naar de kantlijn van de christelijke theologie geschoven. Juist deze misvatting wordt in dit boek op heldere wijze weerlegd. Daarnaast bespreekt de auteur de relatie tussen Jezus en de Joden, de plaats van Israël in het Nieuwe Testament, de relatie tussen Kerk en Israël, het lijden van Israël, het huidige Israël en de Palestijnen, de verschillende visies op Israël in de eindtijd en het komende Messiaanse rijk. Heeft Israël afgedaan als volk van God of is er een huidig en toekomstig plan van God, niet slechts met individuele Joden, maar met Israël als volk, in zijn eigen land? Dr. Willem J. Ouweneel is emeritus hoogleraar filosofie en systematische theologie aan de Evangelische Theologische Faculteit (Leuven/Heverlee) en is oud-docent van de Evangelische Theologische Academie (Zwijndrecht) en de Evangelische Hogeschool (Amersfoort).
Beknopt commentaar op het Nieuwe Testament deel 4
Beknopt commentaar op het Nieuwe Testament deel 4
Beknopt Commentaar deel 4 maakt de commentaarreeks op het Nieuwe Testament compleet. Dit vierde deel is leverbaar vanaf eind februari, maar nu al bestelbaar! Sinds jaar en dag is het voor de uitgevers van Uitgeverij Gideon een grote wens om een fundamentele bijdrage te leveren aan het verwoorden van een evangelische theologie. Een eerste aanzet daartoe was de oprichting van ons label Gideon Academic. Met het Beknopt Commentaar op het Nieuwe Testament zien we opnieuw een deel van onze wens in vervulling gaan. Prof. dr. Willem J. Ouweneel is de auteur. Zijn beknopte commentaar bestaat uit vier delen. Het grote voordeel van een beknopt commentaar is dat de lezer automatisch gericht wordt op de grote lijnen in de bijbelboeken, en in het Nieuwe Testament als geheel. Wil men meer op detailniveau naar de tekst kijken, dan doet de lezer er goed aan andere commentaren te raadplegen. Daarvoor worden in dit boek een aantal suggesties gedaan. Dit commentaar is gebaseerd op de Telosvertaling, maar uiteraard is dit boek evengoed te gebruiken naast andere bijbelvertalingen. In zijn Beknopt Commentaar volgt de auteur een helder patroon: eerst wordt, zo nodig, een schematische indeling van het bijbelboek gegeven, vervolgens wordt de uitleg gegeven in een eenvoudige, sterk puntsgewijze vorm. Deze aanpak biedt de lezer ook de prettige optie om het commentaar achter elkaar te lezen, als een uitgebreide parafrase van het betreffende bijbelboek. Dit vierde deel van de reeks handelt over de evangelieën van Mattheüs en Markus, en de brief aan de Hebreeën. De volledige indeling is als volgt: Deel 1 – De brieven van Paulus (najaar 2020) Deel 2 – De geschriften van Johannes, Jakobus, Petrus en Judas (voorjaar 2021) Deel 3 – Lukas en Handelingen (najaar 2021) Deel 4 – Mattheüs, Markus en Hebreeën (voorjaar 2022)
De Liefde
De Liefde
‘Liefde is als zuurstof: geen mens kan er zonder.’ – Willem Ouweneel. Over geen ander onderwerp is zo veel gezongen, geschreven en gesproken als over de liefde. Als mensen zijn we dan ook gemaakt voor de liefde, door Degene die de liefde Zelf is. In dit boekje deelt Willem Ouweneel in vijfentwintig korte hoofdstukjes allerlei gedachten over liefde vanuit een Bijbels perspectief. Over de liefde van God, de liefde van Jezus en de liefde van gewone mensen, naar Boven toe, naar beneden toe en naar elkaar toe. Liefde in alle maten en soorten. Beginnende liefde en gerijpte liefde. Prachtige liefde en valse liefde. Wijze liefde en domme liefde. Zich verdiepende liefde en afzwakkende liefde. Goede liefde en verkeerde liefde. Lichamelijke liefde en geestelijke liefde. Over het mooie van de liefde en over het moeilijke van de liefde. Over liefde en verliefdheid (en zelfs verliefderigheid). Over lief en lievig. Over liefhebben en niet meer zo liefhebben. Korte stukjes, maar eet ze niet allemaal achterelkaar op, zegt Ouweneel erbij. Neem af en toe eens een chocolaatje uit de doos. En kauw er een beetje op, zodat het goed bezinkt. En vertel af en toe aan iemand (of Iemand) dat je van die persoon houdt. Want liefde is als zuurstof. Geen mens kan er zonder. Verkrijgbaar vanaf 1 november
Paradijs, Het
Paradijs, Het
De heilsgeschiedenis heeft vele echte ‘Edens’ (paradijzen) gekend. In dit boek worden maar liefst zeven ervan beschreven, vanaf het hemelse Eden in Ezechiël 28, via de Hof van Eden in Genesis 2-3 tot het laatste Eden in Openbaring 2:7 en 22:1-5. De paradijsgeschiedenis is een droevig verhaal, doordat Eden vanaf Genesis 2 voortdurend bedreigd is geweest. Hetzij van binnenuit door het falen van zijn bewoners, of van buitenaf (te beginnen met de slang), of allebei. Maar het is een verhaal met een gelukkige afloop – en trouwens ook met schitterende momenten onderweg, vooral in Mozes’ tabernakel en Salomo’s tempel, maar ook in het ‘paradijselijke’ Beloofde Land en de Tuin van Jozef, waar Jezus’ opstanding plaatsvond. Het Edenverhaal is een drama, dat echter positief eindigt: met een koninklijk feestmaal, een hemels banket. Eten en drinken, maar ook de huwelijksvreugden, spelen in Eden een belangrijke rol. ‘Eet’, zei de slang in het eerste aardse Eden tegen Eva, en Eva zei het tegen Adam (Gen. 3:1-6). ‘Neem, eet!’ zei Jezus in de laatste nacht van zijn aardse leven, in een totaal andere zin (Matt. 26:26). ‘Kom, koop en eet’, zal God aan het eind zeggen; zie Jes. 55:1 (vgl. vs12v.). ‘De HEERE zal Sion troosten, Hij zal al haar puinhopen troosten. Hij zal haar woestijn maken als Eden, haar wildernis als de hof van de HEERE. Vreugde en blijdschap zal daarin gevonden worden, dankzegging en luid psalmgezang’ (Jes. 51:3).
Het ontstaan van de Bijbel
Het ontstaan van de Bijbel
De Bijbel, een uniek boek. Gedurende meer dan 1500 jaar is er aan gewerkt door zeer verschillende schrijvers, en toch vertoont hij een uitzonderlijke harmonie. Andere bijzondere aspecten van de Bijbel zijn de actualiteit, de uitermate grote verspreiding, de overlevering van de oorspronkelijke tekst en het literaire en morele karakter. In deze uitgave wordt aan al die aspecten aandacht besteed. Hierbij gaan de samenstellers niet voorbij aan de kritische vragen die men in deze tijd stelt ten aanzien van het ontstaan van de Bijbel. Het boek bevat tabellen, verhelderende foto's en illustraties.
Meer dan redding alleen
Meer dan redding alleen
Christendom
9789075226966
- Wat is Gods ultieme plan voor de wereld? _ Gaat het alleen om vergeving en de verlossing van de zonde? _ Is het naar de hemel gaan het 'eeuwige leven'? Meer dan redding alleen, de titel van dit boek zegt het al, het gaat om veel meer! Het gaat uiteindelijk om het koninkrijk van God: dat is de heerschappij van Christus over de wereld. Dat al Gods kinderen het beeld van zijn Zoon gaan vertonen. Dat bepaalt ons christenleven vandaag: we bereiden ons op de toekomst voor door discipelen van Jezus te worden. Vandaag gehoorzamen om straks met Christus te kunnen regeren. Maar we moeten niet alleen doen wat Jezus zegt, we moeten worden zoals Jezus is. Dat is het allerbelangrijkste van het christenleven.
De weg van de hoogtijden
De weg van de hoogtijden
Wandelen langs de christelijke hoogtijdagen aan de hand van de cantates van Johann Sebastian Bach, de bijbelse schilderijen van Rembrandt van Rijn en de rijke volksgebruiken zoals beschreven door de volkskundige Hendrik Willem Heuvel. Dit boek nodigt de lezer uit op ontdekkingsreis te gaan langs het kerkelijk jaar, van de eerste Adventszondag (rond 1 december) tot de naamdag van Sint-Andries (30 november), met Kerst, Pasen en Pinksteren natuurlijk als hoogtepunten. Bij elke halte houden we even stil, en dan mediteren we over die hoogtijden – met Bach in de oren, Rembrandt voor ogen en Heuvels volkswijsheid in het diepst van ons gemoed. Een spannende reis begint!
Vallen in de Geest
Vallen in de Geest
Wat is vallen in de Geest? Is het bijbels? En wat moeten we ermee? Willem Ouweneel behandelt in dit boekje "Vallen in de Geest" op een heldere wijze de vragen en zorgen van veel mensen. Velen denken dat de mensen die het vandaag meemaken, zich aanstellen, of psychisch overgevoelig zijn, of zelfs dat ze demonisch belast zijn. Een helder boekje om te lezen en door te geven!
Zegen & vloek
Zegen & vloek
Geloofsopbouw
9789075226973
Zegenen en vervloeken is heel wat meer dan iemand het goede respectievelijk het kwade toewensen. Bij het echte zegenen en vloeken 'gebeurt' er werkelijk iets ingrijpends met mensen. Christenen leven vaak veel meer onder invloed van bepaalde vloeken dan zij zelf vaak denken. Een uitermate praktisch boek over het effect van zegeningen en vloeken in het (christen)leven! Vooral onmisbaar voor iedereen die met vloeken in zijn leven te maken heeft. Er is een heerlijke weg van bevrijding! _ Wat is zegenen en vervloeken eigenlijk? _ Wat voor soort vloeken zijn er? _ Hoe komt een mens onder een vloek? _ Waaraan merk je of je onder een vloek staat? \* Hoe kom je eraf?
Israël & wij
Israël & wij
Deze uitgave is een bundeling van losse pennenstreken, met lichtheid, en gewaagdheid die columns eigen is. Het prikkels op een prettige manier na te denken over je eigen houding tegenover Israël. Wat voor religie hebben hedendaagse Joden eigenlijk, en hoe verhoudt die zich tot het christendom? Wat weten christenen eigenlijk over de geschiedenis van het jodendom over de laatste negentien eeuwen? Wat moeten we denken van de staat Israël, en hoe verhoudt die staat zich tot zijn buren? Wat zegt de Bijbel over de toekomst van Israël?Dit boek is een bundel van dertig columns die ik, tussen vele andere columns door, op CIP gepubliceerd heb over Israël en over allerlei thema’s die met Israël nauw verband houden, tussen eind 2016 en begin 2020. Na de afsluiting van mijn werk als CIP-columnist kreeg ik de behoefte deze dertig columns een wat meer blijvend karakter te geven door ze te bundelen in een boek. Verwacht dus geen samenhangende studie, maar een samenraapsel van losse stukjes, met de lichtheid, en ook de gewaagdheid die columns eigen is. Sommige columns spreken van een concrete situatie die al enkele jaren achter ons ligt; die hebben dus aan actualiteit nogal ingeboet. Toch is hun algemene teneur nog steeds actueel.
Beknopt commentaar op het Nieuwe Testament 3 De geschiedenis van Lukas
Beknopt commentaar op het Nieuwe Testament 3 De geschiedenis van Lukas
Sinds jaar en dag is het voor de uitgevers van Uitgeverij Gideon een grote wens om een fundamentele bijdrage te leveren aan het verwoorden van een evangelische theologie. Een eerste aanzet daartoe was de oprichting van ons label Gideon Academic. Met het Beknopt Commentaar op het Nieuwe Testament zien we opnieuw een deel van onze wens in vervulling gaan. Prof. dr. Willem J. Ouweneel is de auteur. Zijn beknopte commentaar zal bestaan uit vier delen. Het grote voordeel van een beknopt commentaar is dat de lezer automatisch gericht wordt op de grote lijnen in de bijbelboeken, en in het Nieuwe Testament als geheel. Wil men meer op detailniveau naar de tekst kijken, dan doet de lezer er goed aan andere commentaren te raadplegen. Daarvoor worden in dit boek een aantal suggesties gedaan. Dit commentaar is gebaseerd op de Telosvertaling, maar uiteraard is dit boek evengoed te gebruiken naast andere bijbelvertalingen. In zijn Beknopt Commentaar volgt de auteur een helder patroon: eerst wordt, zo nodig, een schematische indeling van het bijbelboek gegeven, vervolgens wordt de uitleg gegeven in een eenvoudige, sterk puntsgewijze vorm. Deze aanpak biedt de lezer ook de prettige optie om het commentaar achter elkaar te lezen, als een uitgebreide parafrase van het betreffende bijbelboek. Dit derde deel van de reeks handelt over de geschriften van Lukas (zijn evangelie, en zijn boek over de Handelingen van de apostelen). De volledige indeling is als volgt: Deel 1 – De brieven van Paulus (najaar 2020) Deel 2 – De geschriften van Johannes, Jakobus, Petrus en Judas (voorjaar 2021) Deel 3 – Lukas en Handelingen (najaar 2021) Deel 4 – Mattheüs, Markus en Hebreeën (voorjaar 2022)
De Gelukkige mens
De Gelukkige mens
Als je bij Google de woorden ‘tegeltjeswijsheid' en ‘geluk' invult, krijg je talloze afbeeldingen van mooie Delftsblauwe tegeltjes met allerhande uitspraken over geluk. ‘Geluk moet je zelf maken.’ ‘Geluk is het gevoel niet alleen te zijn.’ ‘Geluk is niet te koop, toch willen mensen er veel voor betalen.’ Ben jij een gelukkig mens? Of zou je gelukkig(er) willen worden? Waar denk jij het geluk te vinden? In dit cadeauboekje, De gelukkige mens, deelt Willem Ouweneel 53 bijbelse ‘tegeltjeswijsheden' met je over geluk, waarop je écht je leven kunt bouwen. Voor elke week eentje om mee te nemen door de week heen, en eentje extra voor op je verjaardag. Veel geluk en zegen!
Hoe word ik vervuld met de Heilige Geest?
Hoe word ik vervuld met de Heilige Geest?
Heilige Geest
9789075226935
Wat ís 'vervulling met de Geest' eigenlijk? En waar is het voor nodig? Willem J. Ouweneel legt in dit boek het verschil uit tussen het ontvangen van de Heilige Geest en vervuld zijn met de Heilige Geest. Elke ware gelovige heeft de Heilige Geest ontvangen. Maar niet elke gelovige is 'vervuld' met de Heilige Geest. Als we het Nieuwe Testament, vooral het boek Handelingen, goed lezen, blijkt die vervulling erg belangrijk te zijn. Of het nu om aanbidding, prediking, ons getuigenis, de genezings- en bevrijdingsbediening of de uitoefening van onze taak in Gods koninkrijk gaat, steeds blijkt het loutere bezit van de Geest niet voldoende te zijn: we hebben de kracht en de volheid van de Geest nodig. Veel gelovigen weten niet HOE zij met de Geest vervuld kunnen zijn. Dit boekje wil daarbij een handje helpen.
Adam, waar ben je?
Adam, waar ben je?
Waren Adam en Eva nu de eerste mensen op aarde? Hadden ze gewoon beiden twee ouders of is Adam door God geformeerd uit het stof van de aarde en Eva uit zijn zijde? Waren zij de eerste mensen die zondigden en de eerste mensen die stierven? Was er een zondeval en was de wereld daarna anders dan daarvoor? Weinig Nederlandse wetenschappers hebben zo bekwaam en indringend evolutionistisch denken weersproken als Willem J. Ouweneel. In de loop van de jaren is over dit onderwerp veel geschreven, ook vanuit christelijk standpunt, en heeft Ouweneels denken over vragen van schepping en evolutie zich ontwikkeld. Maar nog steeds heeft hij grote bezwaren, biologische zowel als theologische, tegen de idee van een algemene evolutie, van amoebe tot mens. Dit boek gaat over theologische bezwaren. Veel christelijke theologen hebben hun oorspronkelijke bezwaren overboord gezet. Ouweneel betoogt daartegenover in dit boek dat als wij aannemen dat er een menselijke evolutie was, we dan toch onmogelijk de Bijbelse boodschap van Genesis 1-3, van Romeinen 5 en van 1 Korinthiërs 15 kunnen vasthouden. Het thema van dit boek is niet de evolutieleer op zichzelf. Veeleer gaat het om de vraag of, als wij de menselijke evolutie aannemen, het orthodoxe christendom overeind gehouden kan worden. Willem J. Ouweneel is een Nederlandse bioloog, filosoof en theoloog. Ouweneel is onder het evangelische/orthodox-protestantse deel van Nederland een bekend publicist en spreker. Hij is meervoudig gepromoveerd, in de biologie, de theologie en de filosofie. Daarnaast heeft hij meer dan 150 populair-wetenschappelijke boeken op zijn naam staan.
Beknopt commentaar op het Nieuwe Testament 1. De brieven van Paulus
Beknopt commentaar op het Nieuwe Testament 1. De brieven van Paulus
Sinds jaar en dag is het voor de uitgevers van Uitgeverij Gideon een grote wens om een fundamentele bijdrage te leveren aan het verwoorden van een evangelische theologie. Een eerste aanzet daartoe was de oprichting van ons label Gideon Academic. Met het Beknopt Commentaar op het Nieuwe Testament zien we opnieuw een deel van onze wens in vervulling gaan. Prof. dr. Willem J. Ouweneel is de auteur. Zijn beknopte commentaar zal bestaan uit vier delen. Het grote voordeel van een beknopt commentaar is dat de lezer automatisch gericht wordt op de grote lijnen in de bijbelboeken, en in het Nieuwe Testament als geheel. Wil men meer op detailniveau naar de tekst kijken, dan doet de lezer er goed aan andere commentaren te raadplegen. Daarvoor worden in dit boek een aantal suggesties gedaan. Dit commentaar is gebaseerd op de Telosvertaling, maar uiteraard is dit boek evengoed te gebruiken naast andere bijbelvertalingen. In zijn Beknopt Commentaar volgt de auteur een helder patroon: eerst wordt, zo nodig, een schematische indeling van het bijbelboek gegeven, vervolgens wordt de uitleg gegeven in een eenvoudige, sterk puntsgewijze vorm. Deze aanpak biedt de lezer ook de prettige optie om het commentaar achter elkaar te lezen, als een uitgebreide parafrase van het betreffende bijbelboek. Dit eerste deel van de reeks handelt over de dertien brieven van de apostel Paulus. De volledige indeling is als volgt: Deel 1 – De brieven van Paulus (najaar 2020) Deel 2 – De geschriften van Johannes, Jakobus, Petrus en Judas (voorjaar 2021) Deel 3 – Lukas en Handelingen (najaar 2021) Deel 4 – Mattheüs, Markus en Hebreeën (voorjaar 2022)
De Bijbel lezen met het oog op Israël
De Bijbel lezen met het oog op Israël
Jodendom
9789088973697
In De Bijbel lezen met het oog op Israël lees je in 365 dagen de Bijbel van Genesis tot Openbaring. Verschillende auteurs werpen hun licht op een passage uit de Bijbel door middel van een korte overdenking. De rode draad door de dagboekgedeelten heen is de unieke positie van het Joodse volk en Gods leiding met hen door Bijbel heen tot nu en in de toekomst. De auteurs die meewerken aan dit dagboek zijn onder andere: C. Baan, P. van den Berg, C. de Boer, J. Bonhof, B. Engelfriet, B. Gijsbertsen, A. Groothedde, F. Heikoop, D. Heikoop, G. Krol, M. Mulder, A. van Maanen, F. van Oordt, W. Ouweneel, J. Overeem, M.J. Paul, H. Poot, R. Santinge, J. Snaterse, B. Trouwborst, J. de Vreugd en K. de Vreugd (eindredactie). Dit dagboek wordt uitgegeven in samenwerking met Christenen voor Israël.
Aan de muziek I -   Ode aan het Requiem
Aan de muziek I - Ode aan het Requiem
'Ode aan het Requiem' – dat is zoveel als een blij loflied op een aloude treurzang. Een soort prijsuitreiking voor een oeroude tekst, door honderden componisten op vaak wonderschone muziek gezet. Een ernstig boek over dood en eeuwigheid, dat tegelijk veel vreugde wil uitstralen. 'Ode aan het Requiem: Deel 1 van 'Aan de muziek'' is een boek van een filosoof-theoloog die op z’n minst over de teksten heel wat te zeggen meent te hebben. Prof. Ouweneel bemoeit zich ook graag in het openbaar met de muziek, zoals hij dat trouwens al bijna veertig jaar doet. Het is een boek zonder veel pretenties, een boek dat voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk moet zijn, zonder geleerde voetnoten, zonder al te veel geleerde taal en zonder geleerde literatuurlijst. Gewoon een boek over ernst – want dood en eeuwigheid zijn ernstig stemmende zaken – en over schoonheid. Over de auteur: Willem J. Ouweneel Prof. dr. Willem J. Ouweneel (1944) is gepromoveerd in de biologie (Utrecht 1970), in de filosofie (VU Amsterdam 1986) en in de theologie (Bloemfontein 1993). Hij is emeritus hoogleraar wetenschapsleer van de natuurwetenschappen en emeritus hoogleraar systematische theologie. Op het terrein van zijn grote liefhebberij, de muziek en haar geschiedenis, heeft hij verscheidene werken gepubliceerd: 'Bach, Mattheüs en het drama' (1994; in 2015 heruitgegeven als 'Dramatiek in Bachs Mattheüs-Passion'), 'Geschiedenis van de christelijke muziek' (1996; hoofdredacteur), 'Een snoer van klanken: Honderd grootse componisten' (2013) en 'De weg van de hoogtijden' (aan de hand van o.a. de cantates van Bach; 2021). Ook zijn boek 'Het paradijs' (2020) bevat veel verwijzingen naar klassieke muziekwerken. Bovendien heeft Ouweneel veertien jaar (van 1984 tot 1998) een programma op Radio 4 gepresenteerd, hoofdzakelijk over de religieuze vocale muziek van Bach.
De drie C's van 2020-2021
De drie C's van 2020-2021
Corona, of Covid-19 is de meest opmerkelijke van alles ziektes die tot dusver in onze levens voorbijgekomen zijn. Bovendien heeft geen andere ziekte zulke heftige én tegenstrijdige reacties onder christenen wakker geroepen: is corona een straf van God of een verzoeking van Satan? Of nog wat anders? Geen ziekte heeft tot zulke uiteenlopende gedragingen geleid: van uiterst braaf ('helemaal geen kerkdiensten meer') tot uiterst roekeloos ('overvolle kerkdiensten'). Geen ziekte leverde ooit eerder zo'n voedingsbodem voor aanhangers van allerlei (vaak heel verschillende) samenzwerings- en complottheorieën. Geen ziekte leidde tot zoveel nepnieuw - ook (en vooral?) onder christenen (hoe komt dat!?). Nog nooit zijn eindtijdtheorieën onder christenen zo populair geweest; de ene nog sensationeler dan de andere! Dit boek doet een poging een weg te vinden dwars door alle wirwar van theorieën en verklaringen heen, dwars door alle bagatellisering enerzijds ('het is maar een griepje') en alle overdreven sensatieberichten anderzijds. Het probeert je nuchter wegwijs te maken in een uiterst verwarrende tijd. Prof. Dr. Willem J. Ouweneel (1944) is gepromoveerd in de biologie (Utrecht 1970), in de filosofie (Amsterdam, Vrije Universiteit,1986) en in de theologie (Bloemfontein, Zuid-Afrika, 1993). Hij is emeritus-hoogleraar in de systematische theologie (Leuven, België, Evangelische Theologische Faculteit) en een productief schrijver (meer dan honderdvijftig boeken, waaronder vier romans). Daarnaast is hij een veelgevraagde prediker en spreker in diverse landen.
Duurzaam & sociaal
Altijd retourneren & levenslange service
Gratis verzending vanaf €40,-
Hulp of advies nodig?
Vind je antwoord eenvoudig en snel op onze service pagina.
DagelijkseBroodkruimels Team
40.000+
volgers
45.000+
vind-ik-leuks
9,2/10
3953 beoordelingen
Thuiswinkel waarborg
Algemene voorwaardenPrivacyCookies
© 2014 - 2024 Dagelijkse Broodkruimels